• Посилання скопійовано

Мінфін видав УПК щодо оподаткування ПДВ послуг з технічної підтримки

Мінфін опублікував чергову узагальнюючу податкову консультацію, що стосується звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції, а саме послуг з технічної підтримки

Мінфін видав УПК щодо оподаткування ПДВ послуг з технічної підтримки

Коментар до УПК від 27 квітня 2021 року №238

Нагадаємо, що пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ для операцій з постачання програмної продукції тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, запроваджено пільговий режим оподаткування податком на додану вартість, згідно з яким звільняються від оподаткування цим податком операції з постачання програмної продукції.

При цьому, до операцій з постачання програмної продукції відносяться, зокрема:

  • результати комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет – сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу, комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

В свою чергу, Мінфін у своїй Узагальнюючій податковій консультації розглянув питання поширення зазначеної пільги на послуги із технічної підтримку програмної продукції, зокрема:

  • встановлення;
  • налаштування;
  • виявлення та усунення недоліків.

Згідно наданого роз’яснення це залежить від того, чи включаються такі послуги до вартості програмної продукції, в тому числі вартості змін, оновлень, доповнень та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу).

А от у разі, якщо послуги з технічної підтримки програмної продукції передбачають виключно постачання послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, які не передбачають внесення будь-яких змін до програмної продукції, та вартість яких не включає зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, а також право (права) на отримання таких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм протягом певного періоду часу, оподатковуються податком на додану вартість на загальних підставах.

Наприклад, якщо консультації з питань використання програмного забезпечення надаються разом з постачанням такого ПЗ або його оновлень і включаються до їх вартості, то такі операції звільняються від ПДВ. А у випадку коли послуги з навчання та консультування щодо програмного забезпечення надаються окремо від постачання такого ПЗ, то платник податку має застосовувати звичайну ставку ПДВ – 20%.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»