• Посилання скопійовано

Перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити

Нещодавно було запроваджено знижену ставку ПДВ на окремі види сільськогосподарської продукції. Але тепер депутати планують перелік таких товарів скоротити

Перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити

Нагадаємо, що 25 лютого 2021 року набрав чинності Закон №1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Він застосовується до податкових періодів, починаючи з 1 березня 2021 року. Детальніше про застосування нової ставки 14% ми писали у нашому аналітичному матеріалі.

Проте представники бізнесу та експерти вважають, що таке зниження ставок може призвести до підвищення цін на продукцію, одержану в результаті переробки сільськогосподарської сировини, за операціями з постачання якої застосовуватиметься знижена ставка ПДВ.

У відповідь на це з’явився законопроєкт №5425 від 26.04.2021 р. (з текстом якого можна ознайомитись тут). Ним пропонується відновити ставку ПДВ на рівні 20% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива);
  • 0103 (свині, живі);
  • 0104 10 (вівці живі);
  • 0401 (в частині молока незбираного).

Крім того, законопроєкт передбачає порядок оподаткування ПДВ перехідних операцій зазначених позицій. Зокрема, ставка ПДВ 14% (яка діяла з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування Закону №1115-ІХ) до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20% (у разі прийняття законопроєкту), застосовується у разі: 

  1. постачання на митній території України наведеної вище продукції (товарів), яке відбувається після перерахування платником податку попередньої оплати (авансу), що була отримана з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%;
  2. коригування податкових зобов’язань при поверненні попередньої оплати (авансу) або повернення продукції (товарів), що були отримані з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%; 
  3. коригування податкових зобов’язань при зміні договірної (контрактної) вартості наведеної вище продукції (товарів), поставка якої відбулася з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%.

У разі здійснення платником податку операцій з постачання на митній території України зазначеної продукції (товарів), яка була придбана до першого числа звітного (податкового) періоду, за таким платником податку зберігається податковий кредит з ПДВ у розмірі, який був нарахований при придбанні та/або постачанні такої сільськогосподарської продукції (товарів).

Якщо законопроєкт буде підтримано, то зміни наберуть своєї чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Проте його норми будуть застосовуватись до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»