• Посилання скопійовано

Ставка ПДВ 7% для ресторанного бізнесу: нова законодавча ініціатива

Нардепи пропонують зменшити ставку ПДВ для сфери ресторанного господарства та надання кейтерингових послуг з 20% до 7%. Це передбачено законопроєктом №5590

Ставка ПДВ 7% для ресторанного бізнесу: нова законодавча ініціатива

31 травня 2021 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №5590 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення ставки податку на додану вартість для сфери ресторанного господарства та надання кейтерингових послуг". Авторами його є кілька десятків нардепів зі "Слуга народу".

Текст законопроєкта можна завантажити тут, а порівняльну таблицю ось тут.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

 

Чому виникла така ініціатива?

Як зазначено у пояснювальній записці,  у зв’язку зі ситуацією, яка виникла в країні через COVID-19 та введення карантинних обмежень, бізнес у сфері ресторанного господарства несе величезні втрати. А ресторанний бізнес є одним з базових в економіці держави та стратегічно важливим, створює робочі місця, а також потоки грошових коштів.

Зважаючи на те, що ресторанне господарство належить до «сектору сервісу», який становить великий % ВПП в Україні, залишились не тільки без належної державної підтримки, а й змушені сплачувати ПДВ за високими ставками на внутрішньому ринку. 

Застосування високої ставки ПДВ у розмірі 20% з реалізації ресторанної та кейтерингової діяльності в період пандемії призводить до нерентабельності та закриття ресторанів, закладів харчування.

На думку законотворців, зниження ставки ПДВ забезпечить не тільки прозоре 100-відсоткове виконання бюджету в частині податкових надходжень, а й дозволить контролювати динаміку ВВП. 

 

Що пропонується?

Законопроєктом, зокрема, пропонується викласти у новій редакції п. 193.1 ПКУ. Відповідно встановити ним ставки ПДВ від бази оподаткування в таких розмірах:

- 20 відсотків;

- 0 відсотків;

- 7 відсотків по операціях з:

  •  постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;
  • постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я; 
  • постачання послуг, пов’язаних зі сферами ресторанного господарства, основних та додаткових кейтерингових послуг.

Тобто законопроєкт передбачає зменшення ставки ПДВ для сфери ресторанного господарства та надання кейтерингових послуг з 20% до 7%.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»