• Посилання скопійовано

Як ДПС бореться з незаконним від'ємним значенням ПДВ?

На сьогодні за 165 охопленими податковим контролем ризиковими декларантатами від’ємного значення комісіями прийнято рішення щодо їх відповідності цим критеріям та заблоковано приблизно 2,4 млрд грн реєстраційного ліміту в CЕА ПДВ

Як ДПС бореться з незаконним від'ємним значенням ПДВ?

ДПСУ розповідає, що відповідно до норм податкового законодавства перевищення суми податкового кредиту над сумою податкових зобов’язань певного звітного періоду формує від’ємне значення з ПДВ, яке може переноситися до декларації наступного звітного періоду (рядок 21) та впливати на зменшення у ньому суми податкових зобов’язань.

Проте несумлінні платники податків зловживають цим правом та вказують недостовірні дані відповідного показника, перш за все, внаслідок оформлення нереальних операцій з придбання товарів/послуг та не відображення в податковому обліку фактично здійснених операцій з реалізації товарів, які нібито продовжують знаходитися у залишках.

За 5 місяців поточного року підрозділами податкового аудиту контролюючих органів перевірено 775 платників з цього питання. За результатами таких перевірок зменшено від’ємне значення та донараховано грошових зобов’язань з ПДВ загалом на 2,3 млрд грн, що унеможливило подальше поширення сумнівного податкового кредиту.

Крім того, понад 270 платників, які задекларували близько 3 млрд грн від’ємного значення з ПДВ при оформленні ризикових операцій, були відсутні за податковими адресами, що унеможливило проведення їх документальних перевірок. Реагуючи на ці факти, за наявності відповідних підстав інформацію по значній частині ризикових суб’єктів було направлено до комісій територіальних органів ДПС з питань зупинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН з пропозицією розглянути можливість їх внесення до переліку ризикових платників відповідно до п. 8 Критеріїв ризиковості.

На сьогодні по 165 охоплених податковим контролем ризикових декларантах від’ємного значення комісіями прийнято рішення щодо їх відповідності цим критеріям та заблоковано близько 2,4 млрд грн реєстраційного ліміту в системі електронного адміністрування ПДВ.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»