• Посилання скопійовано

Договір укладено більше ніж на рік: як визначити ПЗ і ПК з ПДВ?

Довгострокові договори мають у ПКУ власні правила визначення податкового зобов'язання та податкового кредиту з ПДВ. Докладніше про них в нашій новині

Договір укладено більше ніж на рік: як визначити ПЗ і ПК з ПДВ?

ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до п. 187.9 ст. 187 розд. V Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) датою виникнення податкових зобов’язань виконавця довгострокових договорів (контрактів) є дата фактичної передачі виконавцем результатів робіт за такими договорами (контрактами).

Для цілей цього пункту довгостроковий договір (контракт) - це будь-який договір на виготовлення товарів, виконання робіт, надання послуг з довготривалим (більше одного року) технологічним циклом виробництва та якщо договорами, які укладені на виробництво таких товарів, виконання робіт, надання послуг, не передбачено поетапного їх здавання.

Датою віднесення сум до податкового кредиту замовника з договорів (контрактів), визначених довгостроковими відповідно до п. 187.9 ст. 187 ПКУ, є дата фактичного отримання замовником результатів робіт (оформлених актами виконаних робіт) за такими договорами (контрактами) (п. 198.2 ст. 198 ПКУ).

 

Від редакції: Але не слід забувати і про інші правила визнання податкового зобов’язання і податкового кредиту, встановлені ПКУ. Оскільки зазначені вище спеціальні правила працюють лише для довгострокових договорів.  Та власне довгостроковим в цій ситуації є не скільки сам договір, а те, як надаються, точніше, передаються за ним послуги замовнику.

Крім того, нагадаємо, що з метою оподаткування ПДВ під послугами розуміють не лише власне послуги, а й роботи, наприклад, за договором будівельного підряду, про які йдеться у зазначеній ІПК.

Зокрема, в ІПК від 07.06.2019 р. № 2603/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці наголошують: якщо договір підряду не відповідає критеріям довгострокового договору (контракту), визначеним відповідно до п. 187.9 ПКУ,  платник ПДВ, який здійснює будівельні роботи за таким договором, формує податкові зобов'язання за операціями, здійсненими в рамках такого договору, за правилом «першої події», а замовник будівництва формує податковий кредит за такими операціями на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

Отже, пам’ятайте: якщо ваш підрядник виконує роботи понад один рік (це зазначено в договорі підряду і в самому акті) та передає їх результат після повного завершення, ПЗ та ПК виникають датою складання такого акту. Звісно, що ПЗ у підрядника-платника ПДВ виникає автоматично, а ось ПК у замовника-платника ПДВ виникає лише на підставі зареєстрованої підрядником в ЄРПН податкової накладної.

А ось, якщо сторонами договору виконується  щомісячне складання акта виконаних робіт, то підрядник  формує ПЗ за такими операціями за правилом «першої події» (п. 187.1 ПКУ). Те саме стосується і  замовника, який  формує ПК за такими операціями на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»