• Посилання скопійовано

ЄС впроваджує нові правила сплати ПДВ до країн-членів

З 1 липня 2021 року в Європейському Союзі вступають в дію нові правила сплати податку на додану вартість (ПДВ). Зокрема, вводяться нові оптимізовані режими оподаткування транскордонних продажів усередині Євросоюзу: OSS (One Stop Shop) і IOSS (Import One Stop Shop). Передбачається, що їх застосування може знизити витрати для компаній і самозайнятих осіб на 95%

ЄС впроваджує нові правила сплати ПДВ до країн-членів

«Вісник. Офіційно про податки»

З 1 липня 2021 року в Європейському Союзі вступають в дію нові правила сплати податку на додану вартість (ПДВ). Для компаній з країн ЄС запроваджується єдина спрощена система оподаткування.

Передбачається, що ініціатива дозволить компаніям значно скоротити витрати, пов’язані з дотриманням обтяжливих нормативних вимог, що в свою чергу сприятиме розвитку транскордонної електронної комерції в ЄС, а також створить рівні умови на ринку для компаній з Європи та третіх країн.

Зокрема, були розроблені нові електронні інструменти, за допомогою яких компанії зможуть оформляти реєстрацію для сплати ПДВ за всіма своїми транскордонними транзакціями на території Євросоюзу.

Таким чином компаніям більше не потрібно буде, як раніше, проходити реєстрацію в якості платника ПДВ в кожній країні ЄС, з якої відбуваються замовлення товарів. За оцінками експертів, нова система дозволить компаніям щорічно економити до € 2,3 млрд на витратах.

Також, необхідно зазначити про введення нових оптимізованих режимів оподаткування транскордонних продажів усередині Євросоюзу: OSS (One Stop Shop) і IOSS (Import One Stop Shop). Передбачається, що їх застосування може знизити витрати для компаній і самозайнятих осіб на 95%.

Режим OSS дозволяє онлайн-компаніям вибрати одну з країн об'єднаної Європи, зареєструватися в ній платником ПДВ за всіма транскордонними онлайн-продажами товарів і послуг на території Євросоюзу і надавати звітність до податкової служби цієї країни на своїй рідній мові, навіть при здійсненні продажів в інші країни.

У свою чергу, режим для продажу в Євросоюз імпортованих товарів (IOSS) полегшує збір, декларування та сплату ПДВ для продавців, які постачають товари із-за меж Євросоюзу покупцям в ЄС. На практиці це означає, що постачальники товарів зможуть декларувати та сплачувати ПДВ безпосередньо до податкових органів за своїм вибором, замість того, щоб стягувати з покупця ПДВ в той момент, коли вони самі отримують товари. Це значно полегшить життя компаніям і, в той же час, захистить покупців від прихованих витрат.

За новими правилами також буде скасована пільга, яка дозволяє не платити ПДВ при імпорті до Євросоюзу товарів вартістю менше € 22. Це рішення обумовлене тим, що деякі постачальники з третіх країн зловживають цією пільгою, часто недостовірно декларують та ввозять в ЄС дорогі товари, такі як смартфони, і навмисне занижують їх вартість, в той час як у європейських компаній немає іншого вибору окрім як стягувати зі своїх клієнтів повну вартість ПДВ за ті ж товари.

Людмила ДЕМЧЕНКО, експерт з податкових питань

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»