• Посилання скопійовано

Торгуєте підакцизними товарами: що з ПДВ?

При реалізації підакцизних товарів базою оподаткування ПДВ є вартість таких товарів без акцизного податку, а базою оподаткування акцизним податком є вартість (роздрібна ціна продажу) таких товарів з ПДВ та без урахування акцизного податку

 Торгуєте підакцизними товарами: що з ПДВ?

ДПС у м. Києві звертає увагу, що  сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, не включається до бази оподаткування ПДВ.

База  оподаткування  ПДВ при продажу товарів визначається  відповідно до п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Водночас, об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Базою оподаткування акцизним податком є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані (пп. 214.1.4 п. 214.1 ст. 214 ПКУ).

Тобто, при реалізації підакцизних товарів базою оподаткування ПДВ є вартість таких товарів без акцизного податку, а базою оподаткування акцизним податком є вартість (роздрібна ціна продажу) таких товарів з ПДВ та без урахування акцизного податку.

Довідково: реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування (пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

***

Читайте також: Роздрібна торгівля алкоголем - у запитаннях та відповідях

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»