• Посилання скопійовано

Проводите медогляди за замовленням роботодавців: коли буде діяти пільга з ПДВ?

Податківці розповіли про правила оподаткування ПДВ послуг щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів та порядку заповнення ПН

Проводите медогляди за замовленням роботодавців: коли буде діяти пільга з ПДВ?

Коментар до ІПК від 20.07.2021 р. №2833/ІПК/26-15-04-02-16

Зміст запиту

Підприємство має ліцензію Міністерства охорони здоров’я на провадження господарської діяльності з медичної практики та має у своєму штаті медичних працівників, що дозволяє даному підприємству надавати послуги щодо проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів на договірних умовах іншим суб’єктам господарювання, для яких проведення таких оглядів водіїв транспортних засобів є обов’язком.

 

Як оподатковувати ПДВ ці послуги та скласти ПН на них?

Податківці у коментованій ІПК звернулися до загальних норм ПКУ щодо визначення постачання послуг та норм розділу V ПКУ.

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких згідно зі ст. 186 ПКУ розташоване та митній території України.

А постачанням послуг за нормами пп. 14.1.185 ПКУ є  будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

Окремо податківці звернули увагу на норму пп. 197.1.5 ПКУ. За ним операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ, крім послуг, визначених пп. «а» – «о» пп. 197.1.5 ПКУ.

Відповідно до цих норм податківці вказали, що пільгу з ПДВ мають право використовувати виключно заклади охорони здоров'я та реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я.

Окремо вони наголосили, що Перелік закладів охорони здоров'я затверджено наказом МОЗ від 28.10.2002 р. №385.

Але це загальні норми щодо звільнення від ПДВ закладів охорони здоров’я. 

 

Щодо можливості застосування пільги з ПДВ щодо медоглядів водіїв

По-перше податківці навели норми ст. 45 Закону про дорожній рух. За нею  медичний огляд проводиться з метою визначення здатності кандидатів у водії і водіїв до безпечного керування транспортними засобами. Зазначений огляд включає: попередні, періодичні, щозмінні передрейсові і післярейсові огляди, а також позачергові огляди, зумовлені необхідністю.

А відповідно до пп. «в» та «з» пп. 197.1.5 ПКУ оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою підлягають послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров'я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб для видачі:

  • дозволу на право отримання та носіння зброї громадянам, крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством;
  • відповідних документів на виїзд громадян за кордон за викликом родичів, що проживають у зарубіжних країнах, оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах за власним бажанням, а також у службові відрядження (крім державних службовців, робота яких пов'язана з такими виїздами і які мають відповідні медичні документи);
  • посвідчення водія транспортного засобу.

На підставі цих норм податківці вказали,  якщо організація проведення та фінансування медичних заходів з метою визначення здатності водіїв до безпечного керування транспортними засобами для роботодавця є обов'язком згідно із законодавством та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров'я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

 

Щодо окремих питань складання ПН на звільнені від ПДВ послуги з медоглядів

Так от податківці у своїй ІПК зазначили, що у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ» (пункт 17 Порядку №1307). У графі 9 податкової накладної вказується код пільги.

Код пільги зазначається згідно з Довідниками податкових пільг.

З 01.07.2021 чинними є Довідник №104/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету (далі – Довідник №104/1), і Довідник №104/2 інших податкових пільг.

Відповідно до Довідника №104/1 операціям з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, вказаних в пп. «а» – «о» пп. 197.1.5 ПКУ, присвоєно код 14060409.

Наведемо ще детальний алгоритм заповнення ПН на звільнені операції. Свого часу податківці його розміщували у підкатегорії 101.16 «ЗІР».

До розділу А табличної частини податкової накладної (рядки I – XІІ) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така податкова накладна, а саме:

  • у рядку I зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням ПДВ;
  • у рядку XІ – загальний обсяг постачання товарів/послуг.

Рядки II – Х розділу А не заповнюються.

До розділу Б табличної частини податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

  1. у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;
  2. у графах 3.1, 3.3 – код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП);
  3. у графах 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг;
  4. у графі 6 – кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;
  5. у графі 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;
  6. у графі 8 – має бути зазначено код ставки 903;
  7. у графі 9 – код відповідної пільги з Довідниками податкових пільг;
  8. у графі 10 – обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;
  9. графа 11 – не заповнюється (нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються).

Зразок ПН щодо цих звыльнених послуг можна завантажити тут

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»