• Посилання скопійовано

Показник «Сума перевищення» в СЕА ПДВ: чому виникає?

За допомогою цього сервісу платникам податків надано можливість перегляду інформації щодо даних розрахунку суми перевищення та результатів порівняння звітності з ПДВ та ЄРПН

Показник «Сума перевищення» в СЕА ПДВ: чому виникає?

Показник «Сума перевищення» в Системі електронного адміністрування ПДВ – що означає та чому виникає? На дані питання надає відповідь заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Роман Кріль.

 

Що таке показник «Сума перевищення» в Системі електронного адміністрування ПДВ та якими нормативно-правовими документами регламентовано?

Основні принципи функціонування Системи електронного адміністрування ПДВ визначено ст. 200-1 ПКУ та регламентовано Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою КМУ від 16.04.2014 р. №569.

Таким чином, відповідно до п. 200-1.3 ПКУ, сума перевищення – це загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, пояснив заступник керівника.

 

Що є основними причинами виникнення показника «Сума перевищення» між задекларованими показниками податкових зобов’язань та даних Єдиного реєстру податкових накладних?

Серед причин виникнення даного показника може бути:

  • відсутність реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;
  • відображення в податковій звітності зареєстрованих помилкових податкових накладних та розрахунків коригування;
  • помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення/збільшення податкових зобов’язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням.

 

Чи може платник податків перевірити суми перевищення самостійно?

Так, може. Через «Електронний кабінет», в меню «Система електронного адміністрування ПДВ» наявний доступ до «Інформації про суми перевищення». За допомого даного сервісу платникам податків надано можливість перегляду інформації щодо даних розрахунку суми перевищення та результати порівняння податкової звітності з ПДВ та ЄРПН, зауважив заступник.

 

Платник податків самостійно не виправляє показники податкової звітності, в якій наявні суми перевищення, які наслідки?

Контролюючий орган у відповідності до вимог податкового законодавства проводить контрольно-перевірочні заходи із відповідним застосуванням штрафних санкцій згідно до ст. 120-1 ПКУ, зазначив Роман Кріль.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»