• Посилання скопійовано

Чи враховуються в СЕА ПДВ стягнуті ДПС кошти в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ?

Зарахування на рахунок платника податку в СЕА ПДВ інших коштів, стягнутих ДПС та відповідно, врахування таких інших коштів при розрахунку реєстраційної суми платника податку, нормами ПКУ не передбачено

Чи враховуються в СЕА ПДВ стягнуті ДПС кошти в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ?

ДПС по роботі з великими платниками податків зазначає, що про врахування в системі електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ) коштів, вилучених контролюючим органом відповідно до статті 95 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість розповів для ЗМІ в. о. заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків  Юрій Назаренко.

Як повідомив Юрій Назаренко, статтею 95 ПКУ визначено порядок та умови стягнення коштів, які перебувають у власності платника податків / продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, в межах здійснення контролюючим органом за платника податків і на користь держави заходів щодо погашення податкового боргу такого платника податків.

У межах проведення таких заходів контролюючі органи здійснюють, зокрема, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, що обслуговують такого платника податків (пункт 95.3 статті 95 ПКУ); стягнення готівкових коштів (пункт 95.4 статті 95 ПКУ); реалізацію майна, яке перебуває у податковій заставі (пункт 95.10 статті 95 ПКУ), тощо.

Пунктом 95.5 статті 95 ПКУ передбачено, що вилучені відповідно до статті 95 ПКУ готівкові кошти вносяться посадовою особою контролюючого органу до банку в день їх стягнення для перерахування до відповідного бюджету чи державного цільового фонду в рахунок погашення податкового боргу платника податків, а у разі погашення податкового боргу з податку на додану вартість за задекларованими до сплати податковими зобов'язаннями за періоди починаючи з 1 липня 2015 року, визначеними платником податків у податковій декларації з податку на додану вартість або уточнюючому розрахунку, такі кошти вносяться на рахунок платника в СЕА ПДВ.

Основні принципи функціонування СЕА ПДВ визначено статтею 200-1 ПКУ.

Відповідно до пункту 200-1.2 статті 200-1 ПКУ платникам податку автоматично відкриваються рахунки в СЕА ПДВ. Розрахунки з бюджетом у СЕА ПДВ здійснюються з цих рахунків, крім випадку, передбаченого абзацом другим пункту 87.1 статті 87 ПКУ.

Пунктом 200-1.3 статті 200-1 ПКУ визначено формулу, за якою обчислюється сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі — реєстраційна сума). Складовою зазначеної формули є, зокрема, ∑ ПопРах — загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунку в системі електронного адміністрування податку.

Під час розрахунку показника ∑ ПопРах враховується, зокрема, сума коштів, вилучених та зарахованих контролюючим органом на рахунок платника податку в СЕА ПДВ відповідно до статті 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість по задекларованих до сплати податкових зобов'язаннях за періоди починаючи з 1 липня 2015 року, визначених платником податків у податковій декларації з податку на додану вартість або уточнюючому розрахунку.

Згідно з підпунктом «ґ» пункту 200-1.4 статті 200-1 ПКУ на рахунок у СЕА ПДВ платника зараховуються, зокрема, кошти, вилучені контролюючим органом відповідно до статті 95 ПКУ в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість по задекларованих до сплати податкових зобов'язаннях за періоди починаючи з 1 липня 2015 року, визначених платником податків у податковій декларації з податку на додану вартість або уточнюючому розрахунку.

Таким чином, у разі здійснення контролюючим органом заходів у порядку, передбаченому статтею 95 ПКУ, для погашення податкового боргу платника податків з податку на додану вартість на рахунок платника податку в СЕА ПДВ відповідно до пункту 95.5 статті 95 ПКУ можуть бути зараховані готівкові кошти, вилучені (отримані) контролюючим органом за рахунок здійснення заходів, передбачених статтею 95 ПКУ. У разі зарахування контролюючим органом таких готівкових коштів на рахунок платника податку в СЕА ПДВ такі кошти згідно з пунктом 200-1.3 статті 200-1 ПКУ підлягають врахуванню при розрахунку реєстраційної суми такого платника у складі показника ∑ ПопРах.

При цьому зарахування на рахунок платника податку в СЕА ПДВ інших коштів, стягнутих контролюючим органом у межах проведення заходів, регламентованих статтею 95 ПКУ, та, відповідно, врахування таких інших коштів при розрахунку реєстраційної суми платника податку нормами ПКУ не передбачено.

Отже, на сьогодні відсутні підстави для спрямування стягнутих за інкасовими дорученнями коштів (крім вилучених готівкових коштів), на рахунок такого платника в СЕА ПДВ, як і для поповнення рахунку в СЕА ПДВ на суму коштів (крім вилучених готівкових коштів), що були раніше стягнуті контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 95 ПКУ, з метою погашення податкового боргу платника податку.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»