• Посилання скопійовано

Нульова ставка ПДВ для продажу харчових продуктів (і не тільки): альтернативний законопроєкт

На додаток до нульової ставки ПДВ передбачено скасування ПДВ (7%) для операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів та медичних виробів, а також встановлення на постійній основі ставки ПДВ 5% для постачання комунальних послуг (замість 20%)

Нульова ставка ПДВ для продажу харчових продуктів (і не тільки): альтернативний законопроєкт

Нагадаємо, що групою народних депутатів подано на розгляд Парламенту проєкт Закону №7023 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості продуктів харчування та збереження конкурентоспроможності вітчизняного виробника".

Цим проєктом пропонується:

  • запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року, оподаткування ПДВ за "нульовою" ставкою операцій з постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (крім зазначених у статті 197 ПКУ, які звільнені від оподаткування);
  • запровадити тимчасово, до 1 січня 2023 року, оподаткування за ставкою у розмірі 7% послуг з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

І ось 17 лютого у ВРУ зареєстровано альтернативний законопроєкт №7023-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження вартості продуктів харчування, лікарських засобів та комунальних послуг". Його авторами є Н. Королевська та інші нардепи.

На відміну від законопроєкту № 7023 альтернативним проєктом пропонується:

1. Виключити із ПКУ норму про оподаткування ПДВ за ставкою 7% операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

При цьому підлягатимуть оподаткуванню ПДВ операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано МОЗ.

2. Відновити дію пп. 197.1.27 ПКУ в частині звільнення зазначених операцій від оподаткування ПДВ.

3. Встановити на постійній основі ставку ПДВ 5% по операціях з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з першого числа місця, наступного за місяцем його опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»