• Посилання скопійовано

Бізнес та Гетманцев обговорили, як підтримати економіку в умовах війни

Зокрема, підставою для рішення звільнити імпортерів від ПДВ було прагнення уникнути дефіциту продуктів. Але дискусія щодо умов для імпортерів триває, один із варіантів, який розглядається, – непоширення на імпортерів умов спрощеної системи оподаткування під 2%

Бізнес та Гетманцев обговорили, як підтримати економіку в умовах війни

Відбулася онлайн-зустріч членів Української Ради Бізнесу з Головою Комітету з питань податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. Учасники зустрічі обговорили останні зміни до Податкового та Митного Кодексів, вплив російської агресії на бізнес. Зокрема, йшлося про проблеми з відшкодуванням ПДВ, про запровадження кредитних канікул підприємствам у постраждалих регіонах та про особливості діяльності підприємців на єдиному податку 2%.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов зазначив, що вітчизняні агровиробники опинилися в умовах нерівної конкуренції після набуття чинності закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану». Відповідно до законодавства, імпортери – платники єдиного податку 1-3 груп – звільняються від сплати ПДВ, тоді як українські підприємства здебільшого продовжують в силу різних причин – бути платниками цього податку.

«Якщо ми перейдемо на єдиний податок, то вхідний ПДВ у нас становитиме 14%. Таким чином, ми програємо тим, хто імпортує продукцію, приміром, із Польщі. Треба щось зробити, щоб ми були в рівних умовах», – сказав Михайло Соколов.

Голова парламентського податкового комітету погодився з пропозицією і розповів, що підставою для рішення звільнити імпортерів від ПДВ було прагнення уникнути дефіциту продуктів. Але дискусія щодо умов для імпортерів триває, один із варіантів, який розглядається, – непоширення на імпортерів умов спрощеної системи оподаткування під 2%. Другий варіант, запропонований Михайлом Соколовим, – встановлення мита в 14% для імпортерів на всі товари, які масово виробляються в Україні. Пропозицію підтримав і Сергій Лавриненко, директор Стальканату, та зауважив, що саме ці додаткові імпортні мита дозволили б відшкодовувати ПДВ експортерам. Данило Гетманцев попросив направити листи з обгрунтуванням цих пропозицій в уряді та комітеті.

Перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран привернув увагу до заборони відшкодування ПДВ для експортерів. «З одного боку, говоримо, що це валюта, яка нам дуже потрібна, з іншого – ставимо в дискримінаційні умови експортерів, яким стає неможливо працювати. Це економічно й політично не виправданий захід», – вважає представник ТПП.

На цій же проблемі наголосили Олександр Якушев, керівник Укрметиз. За його словами, без відшкодування ПДВ – підприємства зупиняться протягом одного-двох місяців.

Данило Гетманцев назвав заборону відшкодування ПДВ тимчасовим заходом, на кілька місяців, запровадженим у зв’язку з воєнним станом. Сьогодні з бюджету пріоритетно фінансують потреби армії та захищені статті. Представники бізнес-асоціацій запропонували створити робочу групу для обговорення інших варіантів заощадження або поповнення бюджету, оскільки відсутність відшкодування ПДВ в довгостроковій перспективі негативно позначиться на українських експортерах. Також використати надходження від мит, які обговорювались у першому питанні – для повноцінного відшкодування ПДВ.

Президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе поцікавився можливими змінами в регулюванні спиртової галузі, які нададуть можливість підприємствам разом із етиловим виробляти і денатурований спирт, для експорту. За словами Данила Гетманцева, питання вже вирішується: відповідний законопроєкт ухвалений у першому читанні.

Денис Парамонов, власник SMK Group, привернув увагу до стосунків виробників із торговельними мережами, частина з мереж після 24 лютого перестали платити гроші постачальникам. «У нас продукція є, але не можемо постачати, бо за неї не розраховуються», – сказав власник підприємства.

У парламентському комітеті та в уряді поділяють цю стурбованість, прокоментував Данило Гетманцев. Прем’єр-міністр дав доручення Міністерству економіки звернутися до СБУ, провести роботу з менеджментом та власниками мереж.

Генеральний директор асоціації «Українські імпортери побутової електроніки» Софія Арасланова запитала про долю законодавчої ініціативи, яка передбачає зниження навантаження на заробітну плату. Зараз компанії, які входять до асоціації, зберігають колективи, але збереження робочих місць протягом кількох місяців обійдеться дорого, і підприємці будуть змушені звільняти персонал.

Голова парламентського комітету зазначив, що питання зниження навантаження на зарплату розглядатиметься в контексті програми відновлення України. «Ми вже на момент перемоги повинні розуміти, що у нас відбуватиметься з економікою, якою буде структура», – сказав Данило Гетманцев.

Представники бізнес-асоціацій висловили готовність долучитися до напрацювання пропозицій відновлення економіки та запропонувати компенсатори бюджетних надходжень.

За підсумками дискусії учасники дійшли спільної думки по всіх питаннях та домовились опрацювати відповідні проєкти та сприяти їх реалізації.

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»