• Посилання скопійовано

Чи потрібно сплачувати ФОПам-біженцям з України у Литві?

Особи повинні будуть зареєструватися як платники ПДВ у Литві, якщо загальна винагорода такої особи за товари та/або послуги, надані в ході господарської діяльності в Литві, перевищує 45 000 євро на рік

Чи потрібно сплачувати ФОПам-біженцям з України у Литві?
Литовська податкова інспекція надала актуальні відповіді на питання щодо самозайнятості українців.
1. Чи вважатимуться українські громадяни (біженці), які здійснюватимуть діяльність у Литві за ліцензією на підприємницьку діяльність або свідоцтвом про індивідуальну діяльність, литовськими чи іноземними платниками податку для цілей ПДВ?
Виходячи з поняття постійного місця проживання, передбаченого частиною 19 статті 2 Закону про ПДВ, тобто тобто те, що постійним місцем проживання фізичної особи вважається держава, в якій фізична особа постійно проживає, а якщо такого місця немає - держава, в якій перебувають її особисті, соціальні та економічні інтереси, громадяни України, які перебувають за межами держава через війну, громадянами якої вони є, і через таку ситуацію не можуть туди повернутися, і які мають статус біженця в Литві, для цілей ПДВ вони вважаються платниками податку Литви через свою економічну діяльність.

2. Чи потрібно буде вищезазначеним особам реєструватися платниками ПДВ у Литві з першого євро через послуги, які вони надають? Якщо їм доведеться зареєструватися як платники ПДВ у Литві, чи потрібен їм фіскальний агент?
Вищезазначені особи повинні будуть зареєструватися як платники ПДВ у Литві, якщо загальна винагорода такої особи за товари та/або послуги, надані в ході господарської діяльності в Литві, перевищує 45 000 євро на рік (за останні 12 місяців). Так само, якщо ліміт у 14 000 євро, встановлений у статті 71(1) ПДВ, перевищено через придбання товарів з іншої країни-члена.

3. Чи доведеться мені додавати ПДВ на комісії Bolt або Wolt як іноземні платники податків у моїй країні чи Литві?
Ці особи, придбавши послуги в іноземних платників податків, повинні будуть розрахувати ПДВ у Литві.

4. Резидент України, який здійснював індивідуальну діяльність, зареєстровану в Україні та сплачував там податки, прибув до Литви після початку війни та продовжує здійснювати індивідуальну діяльність у Литві відповідно до угод, укладених в Україні з клієнтами до прибуття. у Литві (тобто не укладає жодних нових контрактів у Литві). Чи зобов’язаний такий резидент реєструвати індивідуальну діяльність через постійне місце проживання в Литві та сплачувати ПДФО з доходів від індивідуальної діяльності та декларувати цей вид доходу?
Резидент України, який здійснював індивідуальну діяльність, зареєстровану в Україні та сплачував там податки, який прибув до Литви через воєнну ситуацію в Україні та продовжує індивідуальну діяльність у Литві відповідно до операцій, укладених з клієнтами в Україні до прибуття в Литву (тобто не укладення будь-яких нових контрактів у Литві), підпадає під дію положень Литовської Республіки щодо податку на доходи фізичних осіб, не може розглядатися як здійснення індивідуальної діяльності через постійну базу в Литві, оскільки така діяльність не є постійною, оскільки діяльність не є повний цикл комерційних операцій (як визначено наказом Міністра фінансів Литовської Республіки від 25 вересня 2002 р. № 301 «Про визначення постійності діяльності непостійного резидента Литви та затвердження критеріїв залежності чи незалежності статусу непостійного представника (агента) резидента Литви». Отже, резидент України, який здійснює таку індивідуальну діяльність у Литві, не зобов’язаний реєструвати фізичну діяльність через постійне місце проживання в Литві та сплачувати податок на доходи фізичних осіб у Литві з доходів від індивідуальної діяльності та подавати декларацію.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»