• Посилання скопійовано

Чи нараховують ПДВ роздрібні торговці при реалізації кінцевому споживачу тютюнових виробів?

За операціями з постачання тютюнової продукції, для якої встановлені МРЦ, якщо такі операції здійснюються підприємствами роздрібної торгівлі, починаючи з 1 січня 2022 року, застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ

Чи нараховують ПДВ роздрібні торговці при реалізації кінцевому споживачу тютюнових виробів?

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що з 1 січня п.р. набули чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом №1914, зокрема, в частині оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України та ввезення тютюнової продукції. Зокрема, згідно з п. 189.18 ПКУ разі постачання тютюнової продукції, для якої встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), при її постачанні на митній території України базою оподаткування є МРЦ таких товарів без урахування податку на додану вартість.

Пунктом 197.27 ПКУ визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України тютюнової продукції, для якої встановлені МРЦ, крім операцій:

  • з першого постачання таких товарів їх виробниками;
  • з першого постачання таких товарів суб'єктами господарювання, які пов'язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України «Про захист економічної конкуренції». Перелік контрольованих суб'єктів господарювання затверджено постановою КМУ від 29.12.2021 р. №1423 «Про затвердження переліку суб'єктів господарювання, пов'язаних відносинами контролю у розумінні Закону України «Про захист економічної конкуренції» з виробниками тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни»;
  • із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Таким чином, за операціями з постачання тютюнової продукції, для якої встановлені МРЦ, у разі, якщо такі операції здійснюються іншими суб'єктами господарювання, зокрема підприємствами роздрібної торгівлі, починаючи з 1 січня 2022 року застосовується режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений п. 197.27 ПКУ, незалежно від дати придбання ними такої тютюнової продукції.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»