• Посилання скопійовано

Щодо застосування ставки податку на прибуток підприємств платником податку, який зареєстрований у IV кварталі 2011 року

Пунктом152.9 ст. 159 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, встановлено, що з метою розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

У разі якщо особа ставиться на облік органом ДПС як платник податку в середині податкового періоду, перший звітний податковий період розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем наступного податкового періоду (пп. 152.9.2 ст. 152 ПКУ).

Згідно з п. 151.1 ст. 151 ПКУ основна ставка податку на прибуток підприємств становить 16 відсотків.

Положення зазначеного пункту застосовують з урахуванням пункту 10 підр. 4 р. XX «Перехідні положення» ПКУ, відповідно до якого встановлено ставку податку на прибуток підприємств:

з 1 квітня 2011 року до 31 грудня 2011 року включно — 23 відсотки;

з 1 січня 2012 року до 31 грудня 2012 року включно — 21 відсоток;

з 1 січня 2013 року до 31 грудня 2013 року включно — 19 відсотків;

з 1 січня 2014 року — 16 відсотків.

Таким чином, платники податку на прибуток підприємств, зареєстровані у IV кварталі поточного року, застосовують ставку податку на прибуток, яка була чинна на період реєстрації, та надають податкову декларацію з податку на прибуток підприємства за підсумками податкового періоду, який розпочинається з дати реєстрації такого платника податку в органах ДПС і закінчується останнім календарним днем поточного року.

Крім того, платники податку на прибуток, зареєстровані у IV кварталі поточного року, застосовують ставку податку на прибуток, яка чинна у І кварталі наступного року, та надають податкову декларацію з податку на прибуток підприємства за підсумками податкового періоду, який розпочинається з початку року та закінчується останнім календарним днем І кварталу наступного року.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»