• Посилання скопійовано

Контроль за повнотою сплати авансових внесків з податку на прибуток при нарахуванні та виплаті госпсуб’єктами дивідендів

Лист ДПСУ від 26.01.2012 р. №2625/7/15-1217 «Про авансовий внесок з податку на прибуток»

ДПСУ роз’яснила особливості сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі нарахування та виплати госпсуб’єктами дивідендів, нарахованих на акції за результатами фінансово-господарської діяльності у попередніх роках.

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними ст. 152 ПКУ, чи ні (п. 153.3 ст. 153 ПКУ).

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої п. 151.1 ст. 151 ПКУ, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів.

В окремих випадках авансовий внесок при виплаті дивідендів не справляється. Зокрема, згідно із Законом України від 17 листопада 2011 року №4057-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання інвестицій у вітчизняну економіку», який набрав чинності з 01.01.2012 р., такий платіж не перераховується до бюджету у разі виплати дивідендів платником податку, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень Кодексу, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у періоді, за який виплачуються дивіденди.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»