• Посилання скопійовано

Розмір доходів державного підприємства при наданні в оренду державного майна відповідно до ст. 29 Бюджетного кодексу України

Відповідно до пп. 24 п. 2 ст. 29 гл. 5 розділу ІІ Бюджетного кодексу України від 8 липня 2010 року №2456-VI, зі змінами та доповненнями, до доходів загального фонду Державного бюджету України належать надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном (крім частини орендної плати за користування майном, що належить бюджетним установам, які утримуються за рахунок державного бюджету, що зараховується до спеціального фонду згідно із Законом про Державний бюджет України).

Організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває у державній та комунальній власності, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності (далі — підприємства), їхніх структурних підрозділів, а також майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, регулюються Законом України від 10 квітня 1992 року №2269-XII «Про оренду державного та комунального майна», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2269-XII).

Відповідно до п. 2 ст. 19 Закону №2269-XII методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об’єктів, що перебувають у державній власності, Кабінетом Міністрів України.

Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим (для об’єктів, що належать Автономній Республіці Крим), та органами місцевого самоврядування (для об’єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності. Орендна плата, встановлена за відповідною методикою, застосовується як стартова під час визначення орендаря на конкурсних засадах.

Пунктом 17 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу (далі — Методика), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. №786, зі змінами та доповненнями, встановлено, зокрема, що у разі коли орендодавцем майна є Фонд державного майна, його регіональне відділення чи представництво, орендна плата спрямовується: за цілісні майнові комплекси державних підприємств — до державного бюджету; за нерухоме майно державних підприємств, організацій — 70% орендної плати до державного бюджету, 30% державному підприємству, організації, на балансі яких перебуває це майно; за майно, що не увійшло до статутного фонду господарського товариства, створеного у процесі приватизації (корпоратизації), — до державного бюджету.

Якщо господарське товариство, створене у процесі приватизації (корпоратизації), утримує об’єкти житлового фонду, що не увійшли до його статутного фонду, — 70% орендної плати до державного бюджету, 30% господарському товариству. У разі коли орендодавцем майна є державне підприємство, організація, крім підприємств, установ та організацій, які перебувають у віданні Національної академії наук, орендна плата спрямовується: за окреме індивідуально визначене майно підприємства, організації (крім нерухомого) — підприємству, організації; за цілісний майновий комплекс структурного підрозділу підприємства, організації, нерухоме майно — 70% орендної плати підприємству, організації, 30% — до державного бюджету. Взаємовідносини щодо оренди державного майна, у тому числі і порядок перерахування орендної плати до бюджету, терміни внесення орендної плати регулюються договорами оренди.

Враховуючи зазначене вище, якщо згідно з Методикою та договором оренди орендар перераховує на поточний рахунок державного підприємства 30% орендної плати, а 70% орендної плати — до державного бюджету, то до складу доходу, що враховуються при визначенні податку на прибуток такого державного підприємства включатимуться лише 30% орендної плати, оскільки 70% орендної плати є доходами бюджету.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»