• Посилання скопійовано

Щодо порядку визначення суми авансового внеску з податку на прибуток страховика

Акціонерами страхової компанії у 2011 р. прийнято рішення про нарахування та сплату дивідендів за 2010 р. Одним із акціонерів є юридична особа (резидент). Який порядок визначення суми авансового внеску з податку на прибуток страховика?

Пунктом 153.3 ст. 153 Податкового кодексу передбачено, що у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними цим Кодексом.

Відповідно до абзацу третього пп. 153.3.2 цього пункту обов’язок із нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток за визначеною п. 151.1 ст. 151 Податкового кодексу ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку, чи має пільги зі сплати податку, надані цим Кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена у п. 151.1 ст. 151 Кодексу (крім платників цього податку, які підпадають під дію п. 156.1 ст. 156 Податкового кодексу).

При цьому згідно з пп. 153.3.3 п. 153.3 ст. 153 цього Кодексу платник податку — емітент корпоративних прав зменшує суму нарахованого податку звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду у зв’язку з нарахуванням дивідендів. Не дозволяється проведення зазначеного заліку з податком, передбаченим п. 156.1 ст. 156 Кодексу.

Пунктом 8 підрозділу 4 Перехідних положень Податкового кодексу на 2011 р. встановлено особливий порядок обкладення доходів від страхової діяльності податком з премій за ставкою 3% (крім діяльності з виконання договорів довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення) та загальний порядок оподаткування доходів від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, за ставкою 23%.

Тому страхові компанії, що підпадають під дію п. 156.1 ст. 156 Податкового кодексу, не зобов’язані нараховувати та сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів у частині діяльності, пов’язаної зі страхуванням.

Механізм дії пп. 153.3.2 п. 153.3 ст. 153 Податкового кодексу для страховиків у 2011 р. застосовується такий самий, як під час дії Закону про прибуток, а саме: розмір суми дивідендів від прибутку, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, визначається пропорційно до питомої ваги валових доходів, не пов’язаних зі страхуванням (перестрахуванням), у загальній сумі валового доходу страховика.

Крім того, оскільки дивіденди нараховувалися страховою компанією за результатами роботи попереднього періоду, то й розрахунок розміру суми дивідендів, одержаних з прибутку, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, визначається на підставі показників загального валового доходу та валового доходу від іншої діяльності, нарахованих за цей попередній період (лист ДПА України від 27.04.2005 р. №8173/7/15-1317).

Сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів від прибутку, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, відображається у рядку 13 податкової декларації страховика. Сума авансових внесків, що зменшує нараховану суму податку на прибуток, отриманий від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, відображається у рядку 13.1, а залишок суми, що підлягає перенесенню на наступні звітні (податкові) періоди, — у рядку 13.2 цієї декларації.

Приклад

Для визначення суми авансового внеску з податку на прибуток страховик розраховує питому вагу валового доходу від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням (1557657 грн), у загальному валовому доході страховика (11538200 грн) за 2010 р., яка становить 13,5% (1557657 : 11538200). Суму нарахованих дивідендів сформовано в розмірі 65000 грн. Частка дивідендів від прибутку, отриманого від діяльності, не пов’язаної зі страхуванням, становить 8775 грн (65000 х 13,5%). Сума авансового внеску з податку на прибуток страховика — 1495 грн (6500 х 23%).

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»