• Посилання скопійовано

Оподаткування повернення ОФ, раніше внесеного до СФ

Як оподатковуються операції з повернення основного фонду, який попередньо було внесено до статутного фонду підприємства?

Згідно зі статтею 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом, зокрема, здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядку, встановленому законом.

При передачі частки статутного капіталу до іншого власника перехід права власності на майно оформлюється документом згідно з вимогами глави 24 Цивільного кодексу України «Набуття права власності», а саме: це може бути договір купівлі-продажу, міни, дарування або заява учасника про уступку своєї частки статутного фонду на користь іншої особи.

Оскільки відповідно до пп. 136.1.3 Податкового кодексу України операції із внесення коштів або майна до статутного капіталу товариства не є об’єктом обкладення податком на прибуток, якщо товариство відшкодовує учасникам їхні внески (частину внесків) до статутного фонду, то відшкодована сума не включається товариством до складу його податкових витрат.

Щодо податку на додану вартість, то відповідно до статті 185 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Згідно з пп. 14.1.191 Податкового кодексу України, постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару. Отже, операція з повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду юридичної особи іншими юридичними та фізичними особами, підпадає під визначення об’єкта обкладення ПДВ та оподатковується на загальних підставах за основною ставкою 20%.

Товариство здійснює діяльність за основним місцезнаходженням, не має відокремлених підрозділів та зареєстроване за таким основним місцезнаходженням в органі ДПС. Чи потрібно подавати до органу ДПС форму №20-ОПП у випадках передачі в оперативну оренду окремих власних засобів, введення чи виведення таких основних засобів в/з експлуатації та інших господарських операцій, пов’язаних зі звичайною та регулярною діяльністю товариства?

Обов’язок платників податків повідомляти органи державної податкової служби про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, за місцезнаходженням таких об’єктів встановлено статтею 63 Податкового кодексу України.

Порядок повідомлення про об’єкти визначено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за №1562/20300, який набрав чинності з 6 січня п. р.

Порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, регулюється розділом VIII зазначеного наказу, згідно з яким об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП подається протягом 10-ти робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією до органу ДПС за місцезнаходженням об’єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

При цьому у разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому — оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Тобто якщо окремі активи під час проведення господарських операцій змінюють своє призначення чи стан, повідомлення за ф. №20-ОПП про такі зміни надається органу ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів протягом 10-ти робочих днів.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»