• Посилання скопійовано

Витрати на мийку та прибирання транспортного засобу не включаються до складу витрат

Чи включаються витрати на технічне обслуговування транспортного засобу, у тому числі витрати на його прибирання і мийку, до складу витрат при обчисленні податку на прибуток?

Витрати на технічне обслуговування транспортного засобу відповідно до норм ст. 138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), залежно від призначення таких основних засобів, можуть бути враховані при визначенні об’єкта оподаткування: у складі загальновиробничих витрат, якщо здійснюються витрати на утримання, експлуатацію основних засобів загальновиробничого призначення (абз. «г» пп. 138.8.5 п. 138.8 ст. 138 ПКУ).

З урахуванням зазначеного, якщо транспортний засіб використовується платником податку у власній господарській діяльності, то витрати на його технічне обслуговування як витрати, пов’язані з утриманням, експлуатацією основних засобів, враховуються у складі витрат при обчисленні податку на прибуток.

Разом з тим витрати на мийку та прибирання транспортного засобу не відносяться до технічного обслуговування і відповідно не включаються до складу витрат.

Порядок проведення технічного обслуговування та ремонту дорожніх транспортних засобів, що поширюється на юридичних і фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють експлуатацію, технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів (за винятком тролейбусів, мопедів і мотоциклів), незалежно від форми власності, визначено нормами Положенням про технічне обслуговування i ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. №102.

Усі витрати платника податку на техобслуговування транспортних засобів мають бути підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними й іншими документами, обов’язковість ведення і збереження яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.2 ст. 138 ПКУ).

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»