• Посилання скопійовано

Для усунення подвійного оподаткування застосовується метод заліку

У чому полягає метод заліку для усунення подвійного оподаткування в Україні?

Доходи, отримані резидентом України (крім фізичних осіб) із джерел за межами України, враховуються під час визначення його об’єкта та/або бази оподаткування у повному обсязі (п. 13.1 ст. 13 Податкового кодексу України).
Відповідно до положень п. 161.4 ст. 161 цього Кодексу суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні.
Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду (п. 161.5 ст. 161 цього Кодексу).
Для фізичних осіб відповідно до пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 цього Кодексу. Згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сума такого зменшення зазначається у річній податковій декларації.
Сума податку з іноземного доходу платника податку — резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України (пп. 170.11.4 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України).
Не підлягають зарахуванню у зменшення податкових зобов’язань як платників податку на прибуток підприємств, так і платників податку на доходи фізичних осіб такі податки, сплачені в інших країнах: податок на капітал/майно та приріст капіталу; поштові податки; податки на реалізацію (продаж); інші непрямі податки незалежно від того, підпадають вони під категорію прибуткових податків чи обкладаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав (п. 161.6 ст. 161 та пп. 170.11.3 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»