• Посилання скопійовано

ДПС розповіла, як представництву нерезидента сплачувати податок на прибуток

Лист ДПС від 27.06.2012 р. №17922/7/15-3417-01

Податок на прибуток нараховується постійним представництвом — платником податків самостійно за ставкою, визначеною ст. 151 розд. III ПК, від податкової бази, встановленої ст. 149 розд. III ПК.
ДПС листом від 27.06.2012 р. №17922/7/15-3417-01 роз'яснила деякі питання оподаткування представництв нерезидента.
ДПС звертає увагу на те, що Закон «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах», який регулював операції з давальницькою сировиною, 1 червня 2012 р. утратив чинність згідно з новоприйнятим Митним кодексом, тому починаючи з цієї дати операції розміщення товарів у митний режим переробки на митній території України здійснюються відповідно до глави 23 розділу V «Митні режими» МК.
З огляду на те, що для операцій з постачання сировини для використання в операціях з переробки товарів, розміщених у митний режим переробки на митній території України, ПК не передбачено окремого порядку оподаткування, то ДПС стверджує, що операції з реалізації резидентом України (платником ПДВ) нерезиденту України на митній території України сировини для використання в операціях з переробки товарів, розміщених у митний режим переробки на митній території України, підлягають оподаткуванню в загальновстановленому порядку за ставкою 20%.
У листі зазначається, що суми ПДВ, сплачені при придбанні сировини на митній території України постійним представництвом нерезидента, декларуються в декларації з ПДВ такого постійного представництва нерезидента в розділі II «Податковий кредит» і відповідно беруть участь у розрахунку бюджетного відшкодування.
Враховуючи те, що переробка товарів для вільного обігу на митній території України завершується шляхом розміщення продуктів їх переробки у митний режим імпорту, а також те, що декларант має право заявити українські товари (крім палива та енергії), повністю використані при переробці іноземних товарів, у митний режим експорту, власник або уповноважена ним особа при завершенні переробки товарів для вільного обігу на митній території України має право:
— вартість товарів, повністю використаних при переробці товарів для вільного обігу на митній території України, заявити в митний режим експорту з подальшим декларуванням вартості цих товарів у загальній вартості продуктів переробки товарів у митний режим імпорту, або
— не декларувати в митному режимі експорту вартість товарів, повністю використаних при переробці товарів для вільного обігу на митній території України, і, відповідно, не враховувати вартість цих товарів при розміщенні продуктів переробки товарів для вільного обігу на митній території України у митний режим імпорту.
Варто зазначити, що реалізація готової продукції на митній території України здійснюється в загальновстановленому порядку з нарахуванням ПДВ за основною ставкою.
При цьому слід взяти до уваги, що відповідно до ст. 155 МК реалізація на митній території України продуктів переробки, власником яких є нерезидент, здійснюється через зареєстроване в Україні його представництво, на яке покладається обов'язок декларування цих продуктів переробки для вільного обігу.
Що стосується обкладення податком на прибуток представництва нерезидента в Україні, то ДПС повідомила таке.
Згідно з ПК постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції щодо таких нерезидентів чи їх засновників, є платниками податку на прибуток.
Податок на прибуток нараховується постійним представництвом — платником податків самостійно за ставкою, визначеною ст. 151 розд. III ПК, від податкової бази, встановленої ст. 149 розд. III ПК.
ДПС зазначає, що при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток постійному представництву нерезидента в Україні слід керуватися відповідними нормами ПК, які встановлюють порядок визнання та склад доходів і витрат, а також вимоги до первинних документів, що підтверджують отримання доходів і здійснення витрат за будь-якими операціями, що здійснюються представництвом.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»