• Посилання скопійовано

Понаднормове поліпшення амортизується як окремий об’єкт відповідної групи ОЗ

У складі якої групи основних засобів орендаря має амортизуватися частина вартості поліпшення орендованого приміщення (магазину в торговельному центрі), що перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів?

У разі якщо договір оперативної оренди/лізингу зобов’язує або дозволяє орендарю здійснювати ремонт/поліпшення об’єкта оперативної оренди/лізингу, то за умови належного документального підтвердження понесених витрат орендар у податковому обліку має право враховувати у складі витрат суму коштів, пов’язану з ремонтом та поліпшенням об’єктів основних засобів, у тому числі орендованих, у розмірі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року. Облік вартості ремонту, поліпшення основних засобів, отриманих в оперативний лізинг (оренду), ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі як за окремим об’єктом амортизації. Сума ремонту, що перевищує зазначений ліміт, підлягає амортизації.
Отже, у разі якщо сума здійснених витрат на ремонт перевищує 10-відсотковий ліміт, орендар має право на суму перевищення створити окремий об’єкт відповідної групи, який амортизуватиметься у податковому обліку. Оскільки об’єктом оренди в цьому разі є магазин у торговельному залі, то відповідно до класифікації основних засобів, наведеної в п. 145.1 ст. 145 Податкового кодексу, сума перевищення ремонтного ліміту амортизується як окремий об’єкт групи 3.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»