• Посилання скопійовано

Податковий компроміс: ДФС не бачить, у чому Методичні рекомендації суперечать законодавству

За кілька днів до завершення строку для врегулювання «старих боргів» між бізнесом та державою, з'являється лист ДФС, мета якого, очевидно, виправдатися за недоліки реалізації компромісного процесу на місцях

Податковий компроміс: ДФС не бачить, у чому Методичні рекомендації суперечать законодавству

Коментар до листа ДФСУ від 06.03.2015 р. №550/2/99-99-10-04-01-10

Певно, задум законотворця та прогнозовані надходження до бюджету в межах податкового компромісу залишилися недосяжною мрією. Адже практичну реалізацію цього справді гідного поваги механізму було покладено на податківців — на тих, хто ще вчора видавав «власні гарантії» бізнесу.

Для практичної реалізації механізму податкового компромісу було розроблено Методичні рекомендації щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу, які затверджено наказом ДФС від 17.01.2015 р. №13 (далі — Методрекомендації). Навіть поверхового аналізу цього документа достатньо для того, щоб дійти висновку: його розроблено нашвидкуруч та виключно в інтересах податківців. Власне, ініціювати процес податкового компромісу — це все, що залежить від платника податків. Далі підключаються податкові органи і повністю беруть процес у свої руки. Унаслідок цього: або сума, потрібна податківцям, або компромісу не бути (натомість усі заявлені платником податків суми «на себе» та своїх контрагентів залишаються у податкової до кращих часів). Так, винятки справді є (структури, які легко та безболісно узгоджують заниження податкових зобов'язань під 5%), але вони надто поодинокі на тлі однозначно негативних закономірностей.

Методрекомендації не передбачають основної характеристики податкового компромісу, яка закладалася законодавцем, — його заявницького принципу. Бізнесу, навпаки, доводиться захищатися від неправомірних перевірок поза тими операціями, що наведені в описах. Адже логіка і компромісу загалом, і, зокрема, самих описів — показати саме ті операції, які бізнес виводить під врегулювання. Натомість маємо перевірки всіх операцій із тим чи іншим контрагентом, який хоч однією операцією відображений в описі, та перевірки «за ланцюгом».

Навіть керівництво головного податкового органу не бачить проблеми в тому, що через низьку активність бізнесу в податковому компромісі конкретним платникам податків розсилаються рішення у формі протоколу про погодження або непогодження застосування податкового компромісу. Мовляв, це тільки повідомлення про конкретні ідентифіковані суми податкових зобов'язань, визначених у ППР, щодо яких податковий компроміс може бути застосований. Малоймовірно, що такі повідомлення не будуть сприйматися посадовими особами підприємства як спроба психологічного тиску. Чи передбачені законодавством такі повідомлення з боку податкового органу? Певна річ, ні. Відповідно до п. 1 підрозділу 9-2 розділу ХХ ПКУ, ініціатива та прийняття рішення про участь у податковому компромісі належать саме платникові податків. Мало того, що Методрекомендації повністю виписані під інтереси податкового органу, податківці на місцях своїм тиском намагаються відібрати навіть це право. Скидається на те, що з усіх учасників трикутника «законодавець — бізнес — податковий орган» суть податкового компромісу не зрозумів тільки останній. Або просто не спроможний осягнути суть «заявницького принципу».

Юлія КЛОВСЬКА

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»