• Посилання скопійовано

Списання дебіторської заборгованості контрагента, визнаного банкрутом: чи коригувати фінрезультат?

ДФСУ розглянула питання щодо відображення в податковому обліку платника податків непогашеної дебіторської заборгованості контрагента, визнаного банкрутом

Списання дебіторської заборгованості контрагента, визнаного банкрутом: чи коригувати фінрезультат?

ДФСУ у листі від 18.10.2016 р. №22483/6/99-99-15-02-02-15 нагадує, що порядок коригування фінансового результату на різниці, що виникають при формуванні резервів (забезпечень), у тому числі резерву сумнівних боргів, визначено ст. 139 ПКУ.

Зокрема, фінансовий результат до оподаткування:

- збільшується на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до НП(С)БО та МСФЗ;

- збільшується на суму витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ, понад суму резерву сумнівних боргів;

- зменшується на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО та МСФЗ.

У разі використання резерву для списання дебіторської заборгованості така заборгованість перевіряється на відповідність критеріям безнадійності, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ. У разі її відповідності коригування фінансового результату до оподаткування згідно з частиною другою пп. 139.2.1 ПКУ  на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суми резерву сумнівних боргів не здійснюється.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»