• Посилання скопійовано

Фінрезультат до оподаткування на сформоване забезпечення для виплат, пов’язаних з оплатою праці: коригувати чи ні?

Податківці надали роз’яснення щодо коригування фінансового результату до оподаткування на сформоване забезпечення для виплат, пов’язаних з оплатою праці

Фінрезультат до оподаткування на сформоване забезпечення для виплат, пов’язаних з оплатою праці: коригувати чи ні?

ДФС у листі від 30.11.2016 р. №25818/6/99-99-15-02-02-15 нагадує, що відповідно до пп. 139.1.1 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат на формування резервів та забезпечень для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечень на відпустки працівникам та інші виплати, пов’язані з оплатою праці, та резервів, визначених пп. 139.2 ПКУ) згідно з Н(П)СБО або МСФЗ.

Фінрезультат до оподаткування зменшується:

  •  на суму витрат (крім оплати відпусток працівникам та інші виплати, пов’язані з оплатою праці, та резервів, визначених пп. 139.2 ПКУ), які відшкодовані за рахунок резервів та забезпечень сформованих відповідно до Н(П)СБО або МСФЗ та на суму коригування (зменшення) резервів та стандартів фінансової звітності;
  • на суму коригування (зменшення) резервів та забезпечень для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечень на відпустки працівникам та інші виплати, пов’язані з оплатою праці, та резервів, визначених пп. 139.2 - 139.3 ПКУ), на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пп. 139.1 ПКУ).

Тож, якщо забезпечення (резерв) створюється для відшкодування майбутніх витрат за іншими виплатами, пов’язаними з оплатою праці, сума витрат на формування такого забезпечення не збільшує фінансовий результат для цілей оподаткування податком на прибуток.

При цьому ПКУ не містить визначення поняття "виплати, пов’язані з оплатою праці". Тож слід скористатися іншими законами для визначення цього поняття (п. 5.3 ст. 5 ПКУ). Так, видатки підприємств за програмами пенсійного забезпечення (у тому числі виплати пенсій, одноразові виплати при звільненні у зв’язку з виходом на пенсію, ювілейні премії, видатки на покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій) відносяться до складу інших виплат, що не належать до фонду оплати праці згідно з п. 3  Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5. А згідно з МСФО 19 "Виплати працівникам" виплати працівникам включають, зокрема, виплати по закінченні трудової діяльності, як, наприклад, пенсії (наприклад, пенсії та разові виплати при виході на пенсію, тощо).

Тож, до виплат, пов’язаних з оплатою праці, відносяться видатки підприємства за програмами пенсійного забезпечення (у тому числі короткострокові виплати працівникам, виплати по закінченні трудової діяльності, інші довгострокові виплати працівникам, виплати при звільненні, тощо).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»