• Посилання скопійовано

Як оподатковуються проценти за борговими зобов'язаннями

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування операцій за борговими зобов'язаннями, що виникли за операціями з пов'язаними особами - нерезидентами

Як оподатковуються проценти за борговими зобов'язаннями

ДФСУ у листі від 23.12.2016 р. №27818/6/99-99-15-02-02-15 зазначила, що прощення боргу за процентами резиденту пов'язаною особою — нерезидентом належить до безповоротної фінансової допомоги та включається до складу доходу за правилами бухобліку при формуванні фінансового результату. Розділом III ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за операціями з прощення боргу за процентами з пов'язаною особою — нерезидентом.

Оподаткування процентів за борговими зобов'язаннями передбачено ст. 140 ПКУ.

Відповідно до п. 140.2 ПКУ для платника податку, в якого сума боргових зобов'язань, що виникли за операціями з пов'язаними особами — нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж у 3,5 разу (для фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю, більш ніж у 10 разів), фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих у бухобліку процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями над 50% суми фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів.

Таким чином, норми п. 140.2 ПКУ застосовуються до нарахованих у бухобліку процентів незалежно від того, чи списана заборгованість за такими процентами в майбутньому.

****

Читайте також: Податок на прибуток: правила оподаткування у 2017 році 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»