• Посилання скопійовано

Списання товарної дебіторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності

ДФСУ розглянула питання щодо визначення фінансового результату до оподаткування при списанні безнадійної дебіторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності та не сформовано резерву сумнівних боргів

Списання товарної дебіторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності

ДФСУ у листі від 29.12.2016 р. №28474/6/99-99-15-02-02-15 зазначила, що у разі списання безнадійної дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів фінансовий результат до оподаткування, визначений у фінансовій звітності, не підлягає зменшенню на суму списаної заборгованості.

При цьому на суму витрат від списання понад суму резерву сумнівних боргів дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, установленим пп. 14.1.11 ПКУ, фінансовий результат до оподаткування підлягає збільшенню.

Водночас, якщо безнадійна дебіторська заборгованість, яка відповідає ознакам, установленим пп. 14.1.11 ПКУ, у разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів списується з активів на інші операційні витрати, то фінансовий результат до оподаткування не збільшується.

У разі використання резерву для списання дебіторської заборгованості така заборгованість перевіряється на відповідність критеріям безнадійності, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ. У разі її відповідності коригування фінансового результату до оподаткування згідно з пп. 139.2.1 ПКУ на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суми резерву сумнівних боргів не здійснюється.

Від редакції: Але це роз'яснення стосується списання дебіторської заборгованості за рахунок резерву сумнівних боргів у 2016 році. З 01.01.2017 року у пп. 14.1.11 та ст. 139  ПКУ внесено зміни з приводу списання дебіторської заборгованості. Про це детальніше читайте у аналітиці: Податок на прибуток: правила оподаткування у 2017 році 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»