• Посилання скопійовано

Комп’ютери, програми, телефони вартістю не більше 6000 грн не є основними засобами для цілей ст. 138 ПКУ

ДФСУ у новому листі роз'яснила, що комп’ютери, програми, телефони тощо, вартість яких не перевищує 6000 гривень, не є основними засобами для цілей застосування нарахування амортизації

Комп’ютери, програми, телефони вартістю не більше 6000 грн не є основними засобами для цілей ст. 138 ПКУ

ДФСУ у листі від 04.08.2017 р. №1495/6/99-99-15-02-02-15/ІПК розглянула питання щодо вартісного порогу основних засобів 2500 гривень, вказаного в пп. 138.3.3 ПКУ.

Насамперед податківці нагадують, що об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, визначаються відповідно до вимог ст. 138 ПКУ.

Розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НП(С)БО абоМСФЗ з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НП(С)БО, крім «виробничого» методу.

Згідно з пп. 14.1.138 ПКУ основні засоби — матеріальні активи, у тому числі запаси корисних копалин наданих у користування ділянок надр (крім вартості землі, незавершених капітальних інвестицій, автомобільних доріг загального користування, бібліотечних і архівних фондів, матеріальних активів, вартість яких не перевищує 6000 гривень, невиробничих основних засобів і нематеріальних активів), що призначаються платником податку для використання у господарській діяльності платника податку, вартість яких перевищує 6000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом та очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Мінімально допустимий строк корисного використання для електронно-обчислювальних машин, інших машин для автоматичного оброблення інформації, пов’язаних з ними засобів зчитування або друку інформації, пов’язаних з ними комп’ютерних програм (крім програм, витрати на придбання яких визнаються роялті, та/або програм, які визнаються нематеріальним активом), інших інформаційних систем, комутаторів, маршрутизаторів, модулів, модемів, джерел безперебійного живлення та засобів їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефонів (в тому числі стільникових), мікрофонів і рацій, вартість яких перевищує 2500 гривень, дорівнює 2 роки (пп. 138.3.3 ПКУ).

Таким чином, електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного оброблення інформації, пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, пов’язані з ними комп’ютерні програми, інші інформаційні системи, комутатори, маршрутизатори, модулі, модеми, джерела безперебійного живлення та засоби їх підключення до телекомунікаційних мереж, телефони (в тому числі стільникові), мікрофони і рації, вартість яких не перевищує 6000 гривень, не є основними засобами для цілей застосування ст. 138 ПКУ.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»