• Посилання скопійовано

Списання платником податку на прибуток дебіторської заборгованості

Податківці нагадують, що починаючи з 01.01.2017 р. платник податку зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості, у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів

Списання платником податку на прибуток дебіторської заборгованості

ДФС у Запорізькій області нагадує, що з 1 січня 2017 року при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток платник податку збільшує фінансовий результат до оподаткування:

  • на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Фінансовий результат до оподаткування зменшується:

  • на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;
  • на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Отже, починаючи з 01.01.2017 платник податку зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму списаної дебіторської заборгованості, у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів.

При цьому зменшення фінансового результату здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від періоду створення резерву сумнівних боргів за такою заборгованістю.

Зазначена норма передбачена пп. 139.2.1, 139.2.2 ПКУ та роз’яснена в індивідуальній податковій консультації ДФС України від 10.08.2017 р. № 1553/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Від редакції: Приклади коригування фінрезультату у разі створення резерву сунівних боргів та подальшого списання безнадійної заборгованості 

Приклад 1. Якщо за даними бухобліку підприємство створило резерв сумнівних боргів на суму 100 000 грн, то в декларації з податку на прибуток потрібно буде у разі застосування податкових різниць збільшити на 100000 грн визначений фінрезультат.

За період списання безнадійних боргів на суму 100000 грн, тобто на суму створеного резерву, фінрезультат до оподаткування слід зменшити на суму списаної дебіторської заборгованості у разі її відповідності ознакам за пп. 14.1.11 ПКУ

 

Приклад 2. Якщо за даними бухобліку підприємство створило резерв сумнівних боргів на суму 100 000 грн, то в декларації з податку на прибуток за цей період потрібно буде у разі застосування податкових різниць збільшити на 100000 грн визначений фінрезультат.

За період списання безнадійних боргів на суму 150 000 грн, тобто на суму більше створеного резерву, фінрезультат до оподаткування слід:

  • збільшити на суму перевищення списаної заборгованості над сумою резерву (50000 грн);
  • зменшити на суму списаної дебіторської заборгованості у разі її відповідності ознакам  пп. 14.1.11 ПКУ (150000 грн).

 

Приклад 3. Якщо за даними бухобліку підприємство не створило резерв сумнівних боргів, то в декларації з податку на прибуток за період списання безнадійних боргів на суму 150000 грн фінрезультат до оподаткування слід:

  • збільшити на суму перевищення списаної заборгованості над сумою резерву (150000 грн);
  • зменшити на суму списаної дебіторської заборгованості у разі її відповідності ознакам  пп. 14.1.11 ПКУ (150000 грн) 

***

Читайте також:

Списання безнадійної дебіторської заборгованості: податкові наслідки

Дебіторська та кредиторська заборгованість у "єдинників"

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»