• Посилання скопійовано

Коли положення Статуту "неприбутківців" приводять до втрати їх статусу

Податківці розповіли про те, які положення Статуту треба усунути або додати, щоб знову потрапити до Реєстру неприбуткових організацій та не сплачувати податок на прибуток

Коли положення Статуту "неприбутківців" приводять до втрати їх статусу

Коментар до листа від 02.10.2017 р. №2092/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Виходячи зі змісту коментованого листа, до податківців звернулася юрособа, яку було за рішенням ДПІ виключено з Реєстру з 01.07.2017 р. Підстава - "невідповідність неприбуткової організації та/або установчих документів такої організації вимогам, установленим пунктом 133.4 ПКУ". Юрособа попросила прокоментувати таке рішення органу ДФС.

У коментованому листі ДФСУ зазначила, що при вирішенні питання відповідності установчих документів неприбуткової організації вимогам п. 133.4 ПКУ досліджуються установчі документи в цілому, а не окремі пункти установчих документів та враховується принцип переважання змісту над формою.

 

Які умови щодо неприбутковості мають бути дотримані

Свої роз’яснення податківці грунтують на нормах п. 133.4.1 ПКУ. Юрособа визнається неприбутковою організацією, яка не є платником податку на прибуток, якщо:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ. І, звісно ж, така заборона має юрособою виконуватися;
  • установчі документи юрособи (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє юрособа відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юрособи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця норма не поширюється на ОСББ;
  • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових організацій.

Окремою обов’язковою умовою для неприбуткової організації є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої організації (пп. 133.4.2 ПКУ). Тобто у наведеній ситуації, все буде залежити від змісту всіх положень Статуту.

 

Якщо у Статуті  є положення про комерційну діяльність

Раніше податківці роз'яснювали, що саме по собі здійснення неприбутковою організацією діяльності, що приносить дохід, не завжди є перешкодою для отримання чи збереження неприбуткового статусу. Наприклад, громадське об'єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

Усі новини про «неприбутківців» – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Але згідно з п. 2 ч. 2 ст. 21 Закону № 4572 для здійснення своєї мети (цілей) громадське об'єднання має право здійснювати відповідно до закону підприємницьку діяльність безпосередньо, якщо це передбачено статутом громадського об'єднання, або через створені в порядку, передбаченому законом, юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті (цілям) громадського об'єднання та сприяє її досягненню. Тобто громадська організація має право вести підприємницьку діяльність та отримувати дохід від неї. Проте податківці наголошували: такий дохід не може бути розподілений між засновниками та членами громадської організації і має бути спрямований виключно на досягнення мети громадської організації.

Вочевидь у коментованому листі про громадську організацію не йдеться. Адже дія Закону №4572 не поширюється на

  • політичні партії;
  • релігійні організації;
  • непідприємницькі товариства, що утворюються актами органів державної влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування;
  • асоціації органів місцевого самоврядування та їх добровільних об'єднань;
  • саморегулівні організації, організації, які здійснюють професійне самоврядування;
  • непідприємницькі товариства (які не є громадськими об'єднаннями), утворені на підставі інших законів.

Тому наявність у Статуті двох протилежних положень, за якими:

  • організація є неприбутковою організацією та не здійснює діяльності, спрямованої на отримання прибутку;
  • що вона здійснює господарську та іншу комерційну діяльність

стало однією з підстав для виключення юрособи з Реєстру.

Для обгрунтування свого рішення щодо виключення організації із Реєстру неприбуткових податківці навели п. 2 ст. 3 ГКУ. За ним господарська діяльність, яка здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва - підприємцями.

Тобто наявність у Статуті такого положення навіть без її практичного здійснення, на  думку податківців, суперечить сутності поняття неприбуткової організації.

 

Якщо у Статуті  є положення щодо надання допомоги членам організації

Також організацію чекатиме виключення з Реєстру, якщо у Статуті буде положення щодо надання допомоги, у тому числі фінансової поворотної/безповоротної, членам організації у нагальних та критичних випадках.

Оскільки це, на думку ДФСУ, прирівнюється до розподілу отриманих доходів серед учасників такої організації.

 

Якщо у Статуті нечітко визначено долю активів в разі ліквідації (припинення) організації  

Якщо у Статуті буде зазначено, що передача активів іншій неприбутковій організації відповідного виду або зарахування до доходу бюджету здійснюється при ліквідації організації, але при цьому не передбачено порядок передачі активів за умови припинення юрособи у результаті її злиття, поділу, приєднання або перетворення, то це також буде метою для виключення організації  із Реєстру.

 

Чи призведе виключення неправомірних положень зі  Статуту до повернення  у Реєстр

Так, але звісно не «заднім числом». ДФСУ наголосила, що організація може бути включена до Реєстру у разі приведення її установчих документів у відповідність до вимог п. 133.4 ПКУ.

Як звітувати за час виключення із Реєстру - читайте тут>> 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»