• Посилання скопійовано

Оподаткування нарахованої нерезидентом неустойки за невиконання договірних та платіжних зобов'язань

На думку податківців, неустойка (штраф і пеня) розглядається як інші доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, та підлягають оподаткуванню в порядку і за ставками, визначеними ст. 141 ПКУ

Оподаткування нарахованої нерезидентом неустойки за невиконання договірних та платіжних зобов'язань

ДФС у Миколаївській області у листі від 09.11.2017 р. № 2571/ІПК/10/14-29-12-12-19 зазначила, що оскільки підставою для застосування неустойки (штрафу і пені) є невиконання або неналежне виконання зобов'язань боржника, пов'язаних із здійсненням ним господарських відносин, то неустойка (штраф і пеня) розглядається як інші доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, та підлягають оподаткуванню в порядку і за ставками, визначеними ст. 141 ПКУ. 

Нагадаємо, що раніше ДФС у м. Києві у листі від 17.08.2016 р. № 18414/10/26-15-14-06-04-29 вважала по-іншому: "Пеня та/або штрафні санкції не вказані в переліку доходів, які підлягають оподаткуванню за правилами п. 141.4  ПКУ. Нарахування/оплату пені на користь нерезидента за невиконання грошового зобов'язання українським суб'єктом господарювання по контракту з поставки товарів (робіт, послуг) не можна вважати отриманням інших доходів від діяльності нерезидента на території України, оскільки нерезидент не вчиняє будь-яких дій чи операцій, що призводять до нарахування пені та штрафних санкцій. Відповідно нараховані пені, штрафи та неустойки не можуть бути віднесені до доходів від діяльності на території України з метою оподаткування податком на репатріацію доходів нерезидента". 

То як бути - утримувати податок на прибуток з неустойки (штрафу та пені) чи ні? 

Оскільки листи податківців не мають силу нормативного документу і містять протилежні рекомендації, ми радимо отримати власну відповідь від органу ДФС (у вигляді індивідувальної податкової консультації). 

Зверніть увагу: отримати її слід у паперовому або в електронному вигляді. До яких органів ДФС треба звертатися за отриманням консультацій в такій формі, зазначено у п. 52.4 ПКУ. Лише така консультація захистить платника під час податкової перевірки (ст. 53 ПКУ).   

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»