• Посилання скопійовано

Коригування фінрезультату за товарами, придбаними у нерезидента

Це має бути цікаво для тих, хто здійснює зовнішньоекономічну діяльність та коригує фінрезультат до його оподаткування податком на прибуток. Якщо такий резидент подає декларацію щоквартально, то коли він має проводити це коригування - протягом чи за наслідками звітного року?

Коригування фінрезультату за товарами, придбаними у нерезидента

У листі від 26.03.2018 р. №1226/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФСУ нагадує, що існує така собі податкова різниця, встановлена пп. 140.5.4 ПКУ

Вона передбачає збільшення фінрезультату на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних, зокрема, у нерезидентів. 

І не просто у нерезидентів, а у тих, які відповідають хоча б одному із переліків, затверджених КМУ:

Втім, цей обов’язок збільшення не стосується: 

Також вимоги пп. 140.5.4 ПКУ можуть не застосовуватися платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

І ось щодо останнього податківці і наводять роз’яснення в згаданому листі. 

За ним, якщо витрати на придбання товарів (робіт, послуг) у нерезидента підтверджується за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, то враховуючи те, що вартісні критерії контрольованих операцій встановлені в розрахунку на рік, платник має право не коригувати фінансовий результат до оподаткування відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ лише за підсумками звітного року

При цьому такий платник коригує фінансовий результат до оподаткування у податковій звітності за підсумками звітних періодів такого звітного року (І кв., півріччя, 9 місяців) на суму 30% вартості товарів, придбаних у нерезидента.

***

Читайте також: 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»