• Посилання скопійовано

Гарантійний платіж залишився у контрагента: чи збільшиться податок на прибуток?

Кошти у вигляді забезпечення виконання умов договору, які не повертаються платнику у зв’язку з порушенням зобов’язання, в бухобліку потрапляють до витрат, а в податковому обліку - можуть збільшити фінрезультат до оподаткування. Але не в усіх випадках - у яких саме, дізнаймося з роз’яснення від ДФСУ

Гарантійний платіж залишився у контрагента: чи збільшиться податок на прибуток?

ДФСУ у листі від 27.03.2018 р. №1260/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадала, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується платником податку на суму витрат (які в бухгалтерському обліку потраплять на рахунок 948) від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, які:

1) не є платниками податку (крім фізосіб);

2) є платниками податку, які оподатковуються за ставкою 0% згідно з п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Чи потрапляє до таких сум гарантійний платіж, який через невиконання умов договору однією стороною залишається у іншої? ДФСУ вважає, що так. 

Податківці спираючись на ст. 549 ЦКУ, роз’яснюють, що забезпечення виконання договору, яке не підлягає поверненню у разі порушення зобов’язань, підпадає під визначення неустойки. Сплата неустойки за договором регулюється цивільним законодавством у рамках цивільного договору.

Отже, кошти у вигляді забезпечення виконання умов договору, які не повертаються платнику у зв’язку з порушенням зобов’язання, збільшують фінрезультат до оподаткування, якщо такі кошти сплачені на користь осіб, які не є платниками податку (крім фізосіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ

Натомість, штрафні санкції, нараховані за порушення вимог іншого ніж цивільне законодавство не призводять до виникнення податкових різниць. Роз'яснення від податківців про це ми наводили тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»