• Посилання скопійовано

Надана неприбутковою організацією гуманітарна допомога своїм членам не є розподілом доходу

Неприбуткова організація, яка внесена до єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги, може здійснювати її роздачу за цільовим призначенням. Чи можна надавати таку допомогу членам неприбуткової організації? Чи не буде це вважатись розподілом доходу?

Надана неприбутковою організацією гуманітарна допомога своїм членам не є розподілом доходу

Податківці в індивідуальній консультації від 05.04.2018 р. №1470/6/99-99-15-02-02-15/ІПК навели визначення гуманітарної допомоги.

Згідно зі ст. 1 Закону №1192 нею є  цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном.

При цьому набувачами гуманітарної допомоги можуть бути фізичні та юридичні особи, які її потребують і яким вона безпосередньо надається. Тобто така допомога має адресний характер. Саме тому вона може надаватися членам неприбуткової організації.

Податківці також не забули навести норми пп. 133.4.1 ПКУ. За ним на неприбуткові організації накладається обмеження у вигляді заборони розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Але надання гуманітарної допомоги відбувається не за рахунок доходу. 

Тому податківці зробили такий висновок: розподіл адресної гуманітарної допомоги неприбутковою організацією, який здійснюється за цільовим призначенням між її набувачами, у тому числі якщо серед набувачів є члени такої організації, не вважається розподілом доходу між членами такої організації.

Наостанок зверніть увагу: використання гуманітарної допомоги не за цільовим призначенням, використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку є порушенням. Набувачі несуть кримінальну або адміністративну відповідальність за це, а отримувачі гуманітарної допомоги, які допустили порушення законодавства про гуманітарну допомогу, виключаються з Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги за рішенням Мінсоцполітики.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»