• Посилання скопійовано

Списання безнадійної заборгованості фізособи у межах 25% мінімальної зарплати

За яких умов заборгованість фізособи перед підприємством визнається безнадійної? Як це вплине на суму податку на прибуток, яку має сплачувати кредитор?

Списання безнадійної заборгованості фізособи у межах 25% мінімальної зарплати

Безнадійна заборгованість фізособи за ПКУ

В ПКУ існує своє визначення того, що вважається безнадійною заборгованістю. І саме це визначення використовується з метою оподаткування, зокрема, податком на прибуток.

Якщо ви маєте дебіторську заборгованість фізособи перед вами, зверніть увагу! За пп. «ґ» пп. 14.1.11 ПКУ, безнадійною заборгованістю є заборгованість фізособи, яка:

  • прострочена понад 180 днів;
  • і не перевищує 25%  мінімальної зарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Відповідно у 2018 році платник податку на прибуток має відкоригувати фінансовий результат до оподаткування на безнадійну дебіторську заборгованість у сумі 930,75 грн.

При цьому Податковим кодексом не передбачено для цього випадку необхідності здійснення кредитором будь-яких заходів щодо стягнення заборгованості, зокрема, у судовому порядку.

Звісно, це не єдина підстава вважати заборгованість фізособи безнадійною. Але за цією нормою не треба чекати спливу строку давності, смерті боржника, розраховувати його фінансові можливості, звертатися до суду щодо стягнення боргу тощо. 

 

Коригування фінрезультату за безнадійною дебіторською заборгованістю

В індивідуальній консультації від 16.04.2018 р. №1620/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці надають роз’яснення щодо коригування фінансового результату на суми списаної безнадійної заборгованості фізичної особи.

За п. 139.2 ПКУ фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат:

  • на формування резерву сумнівних боргів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  •  від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму:

  • коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів), яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

Хоча, звісно, здійснити таке коригування мають лише ті платники податку на прибуток, які взагалі застосовують податкові різниці за пп. 134.1.1 ПКУ: ті, в кого сума річного доходу більша за 20 млн грн або ті, хто вирішив це робити добровільно.

***

Читайте такожКоригування фінрезультату на суму списаної дебіторської заборгованості

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»