• Посилання скопійовано

Придбаваєте товари у нерезидента – не забувайте про податкові різниці

У 2017 році підприємством придбано товар у нерезидента, організаційно-правова форма якого включена до переліку, затвердженого КМУ. Чи потрібно коригувати фінансовий результат до оподаткування, якщо така операція не є контрольованою, та чи потрібно подавати звіт про контрольовані операції за 2017 рік?

Придбаваєте товари у нерезидента – не забувайте про податкові різниці

«Вісник. Офіційно про податки»

Підпунктом 140.5.4 ПКУ передбачено збільшення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток на суму 30 % вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт і послуг (крім операцій, зазначених у п. 140.2 та пп. 140.5.6 ПКУ, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 Кодексу), придбаних, зокрема, у нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи, затверджено постановою КМУ від 04.07.2017 р. № 480 (далі — Перелік № 480).

При цьому вимоги пп. 140.5.4 ПКУ можуть не застосовуватися платником податку, якщо операція є контрольованою згідно зі ст. 39 Кодексу, або операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 Кодексу, але без подання звіту.

Згідно з пп. 39.2.1.7 ПКУ вартісними критеріями для визнання операцій контрольованими є отримання платниками податків доходу, визначеного за правилами бухобліку, у розмірі, що перевищує 150 млн за рік (за вирахуванням непрямих податків), та здійснення з нерезидентом операцій за відповідний податковий рік в обсязі, що перевищує 10 млн грн.

Отже, якщо з урахуванням вартісних критеріїв, визначених у пп. 39.2.1.7 ПКУ, господарські операції з придбання товарів (робіт, послуг) у нерезидента, організаційно-правова форма якого включена до Переліку №480, не визнаються контрольованими, платники податків мають збільшити фінансовий результат на суму 30 % вартості таких товарів (робіт, послуг) відповідно до вимог пп. 140.5.4 ПКУ.

Якщо платник витрати на придбання товарів (робіт, послуг) у нерезидента підтверджує за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 Кодексу, то, враховуючи те, що вартісні критерії контрольованих операцій встановлено в розрахунку на рік, такий платник має право не коригувати фінансовий результат до оподаткування згідно з пп. 140.5.4 п. 140.5 ПКУ лише за підсумками звітного року.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»