• Посилання скопійовано

Врахування від’ємного значення податку на прибуток і ПДВ правонаступником ліквідованого підприємства

ДФСУ змінила думку щодо можливості врахування правонаступником від’ємного значення з податку на прибуток підприємства, що ліквідовується внаслідок реорганізації

Врахування від’ємного значення податку на прибуток і ПДВ правонаступником ліквідованого підприємства

Коментар до індивідуальної консультації від 10.05.2018 р. №2077/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Яка позиція податківців була раніше?

Раніше податківці зазначали, що норми ПКУ в редакції, чинній з 01.01.2015 р., не передбачають перехідних положень, що надають право платникам при реорганізації  здійснювати врахування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємством, яке приєднало іншого збиткового платника податку,  його податкових збитків.

Таким чином, за їхнім роз’ясненням правонаступник не мав права зменшувати свій фінансовий результат на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника податку, що припиняв діяльність шляхом реорганізації, приєднання, перетворення чи злиття.

Звичайно, така позиція податківців не могла не призвести до її оскарження, що і було зроблено. В подальшому зазначена вище консультація податківців була скасована в судовому порядку (про це тут).

 

Якої думки притримуються податківці зараз?

У коментованому ІПК податківці консультують вже з врахуванням попередніх судових рішень (зокрема, Рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 22.02.2018 р. №806/303/18).

У балансі правонаступника містяться відображення як власних активів, зобов’язань та капіталу, а також активів, зобов’язань та капіталу підприємства, що припиняється в результаті реорганізації. При цьому у складі власного капіталу відображається нерозподілений прибуток (накопичений прибуток), який є наслідком у тому числі і всіх раніше отриманих прибутків чи/та збитків підприємства, що приєдналось.

Таким чином, ДФСУ зазначає вже протилежну позицію, за якою норми ПКУ не містять жодних обмежень щодо врахування правонаступником у складі від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) періодів збитків реорганізованого підприємства.

Відповідно до платника податків - правонаступника переходять усі права та обов’язки з урахуванням зобов’язань реорганізованого підприємства зі сплати податків та можливістю врахувати від’ємне значення об’єкта оподаткування реорганізованого підприємства

 

ПДВ

Від себе додамо про перенесення від’ємного значення у декларації з ПДВ у випадку правонаступництва. Така можливість чітко передбачена Податковим кодексом у п. 198.7, за яким сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується шляхом:

  • приєднання, злиття, перетворення, - підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника у наступному періоді після підписання передавального акта відповідно до законодавства;
  • поділу, виділення, - підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом у наступному періоді після підписання розподільчого балансу відповідно до законодавства.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»