• Посилання скопійовано

В бухобліку визнали придбаний ОЗ запасами: що з податковою амортизацією?

Якщо актив обліковується у складі запасів у бухобліку, то незалежно від того, чи відповідає такий актив вимогам щодо ОЗ у податковому обліку, за ним не виникають податкові різниці

В бухобліку визнали придбаний ОЗ запасами: що з податковою амортизацією?

«Вісник. Офіційно про податки»

Об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств, зокрема, є прибуток із джерелом походження з України та за її ме­жами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НПБО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Розрахунок амортизації основних засобів або нематеріальних активів здійснюється відповідно до НПБО або МСФЗ з урахуванням обмежень, установлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2 – 138.3.4 ПКУ. При такому розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені НПБО, крім «виробничого» методу.

Для розрахунку амортизації визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Отже, якщо актив обліковується платником у складі запасів у бухгалтерському обліку, то незалежно від того, чи відповідає такий актив вимогам щодо основ­них засобів у податковому обліку, у платника не виникають податкові різниці відповідно до ст. 138 ПКУ, оскільки витрати на їх придбання не амортизуються.

Світлана Тимощук,
начальник відділу розгляду звернень Управління ­вдосконалення методології податку на прибуток підприємств
Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФС України

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»