• Посилання скопійовано

Доля МНМА у додатку РІ до декларації з податку на прибуток

Податківці надали чергове роз’яснення щодо того, чи потрібно відображати у додатку РІ суми нарахованої амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів. Розглянемо їх позицію та можливі ризики для платників податку

Доля МНМА у додатку РІ до декларації з податку на прибуток

Податківці у консультації від 28.12.2018 р. №5436/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до декларації зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів або нематеріальних активів.

Але сума таких різниць визначається без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів.  Така позиція податківців не є новою, подібні роз’яснення вони надавали і раніше (читайте про це тут та тут).

 

На чому ця позиція ґрунтується?

Податківці нагадали, що за пп. 14.1.138 ПКУ основні засоби - це матеріальні активи, які одночасно відповідають таким критеріям:

  • призначаються платником податку для використання у госпдіяльності;
  • їх вартість перевищує 6000 гривень;
  • строк корисного використання з дати введення в експлуатацію становить понад один рік.

При цьому до основних засобів не належать:

  • вартість землі;
  • незавершені капітальних інвестиції;
  • автомобільні дороги загального користування;
  • бібліотечні і архівні фонди;
  • матеріальні активи, вартість яких не перевищує 6000 гривень;
  • невиробничі основні засоби і нематеріальні активи.

Таким чином, вартість бібліотечних фондів та малоцінних (тобто тих, чия вартість не перевищує 6000 грн)  необоротних матеріальних активів у податковому обліку не підлягає амортизації.

 

Як ці активи зазначаються в декларації?

Згідно чинної форми декларації з податку на прибуток різниці, які виникають у платника податку, відображаються у додатку РІ. Підсумок його відповідає значенню рядка 03 декларації.  

Різниці, пов’язані з необоротними активами, відображаються наступним чином:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ відображається (як збільшення фінрезультату) сума нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ відображається (як зменшення фінрезультату) сума розрахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

В податковому обліку, як ми вже з'ясували, амортизація вартості МНМА та бібліотечних фондів не проводиться. Отже, за ними різниця у рядку 1.2.1 не виникне. Залишається лише різниця у рядку 1.1.1. Але і вона, на думку податківців, виникати не повинна. Принаймні, у випадку, якщо первісна вартість таких МНМА в бухгалтерському обліку не перевищувала 6000 грн.

Однак безпосередньо формою декларації або ПКУ такого не передбачено. Тому цілком може виникнути ситуація, що податківці будуть наполягати на віднесенні суми нарахованої бухгалтерської амортизації до рядка 1.1.1, а податкової амортизації  в рядку 1.2.1  не буде. Оскільки проблема ця не нова, це питання ми розглядали й раніше тут.

Тому тут варто все ж таки отримати власну індивідуальну податкову консультацію з даного питання і слідувати саме за нею. Тільки в такому випадку ви будете впевнені, що податківці під час перевірки не донарахують суми такої амортизації у збільшення фінансового результату до оподаткування.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»