• Посилання скопійовано

Обслуговуючий кооператив споруджує житло: що із статусом неприбутковості?

Чи втрачає статус неприбуткової організації обслуговуючий кооператив який починає будівництво житла? Відповідають податківці у черговій ІПК

Обслуговуючий кооператив споруджує житло: що із статусом неприбутковості?

Житлово-будівельним кооперативом вважається юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися на основі об’єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництві або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації (Правила №76).

При цьому, відповідно до пп. 133.4.6 ПКУ до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства).

Відповідно до цього, податківці у консультації від 05.04.2019 р. №1454/6/99-99-15-02-02-15/ІПК роз’яснили, що кооператив має право перебувати в Реєстрі неприбуткових установ та організацій лише до початку будівництва або після закінчення будівництва (або придбання) і здачі такого об’єкта (багатоквартирного житлового будинку) в експлуатацію.

Тобто ЖБК не може мати статусу неприбуткової організації під час будівництва багатоквартирних житлових будинків. Натомість ЖБК може мати цей статус до початку або після закінчення такого будівництва.

Зазначимо, що така позиція податківців не нова і озвучувалась, зокрема у ІПК від 25.10.2017 р. №2384/6/99-99-15-02-02-15/ІПК. В цій ІПК податківці також зазначали, що житлово-будівельний кооператив має право на отримання статусу неприбутковості лише після закінчення будівництва і здачі об’єкта в експлуатацію у разі його подальшого обслуговування та управління таким житлово-будівельний кооперативом. Але це ще не все! На думку податківців, такий кооператив позбавляється права в статусі неприбуткової організації здійснювати будівництво інших об’єктів.

Водночас, податківці нагадали, що обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Отже, використання отриманих доходів на утримання ЖБК і на експлуатацію побудованого житлового будинку не порушує умови неприбутковості. А ось будування з їх рахунок самого житлового будинку (для чого, власне, і створюється такий ЖБК!) або інших об’єктів – порушує. Тому на період будівництва ЖБК доведеться сплачувати податок на прибуток.

***

Читайте також: Вибір системи оподаткування новоствореним обслуговуючим житлово-будівельним кооперативом

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»