• Посилання скопійовано

Актив з права користування: що це таке та які наслідки з податку на прибуток?

Операції з активом з права користування стосуються лише тих підприємств, які ведуть облік за міжнародними стандартами

Актив з права користування: що це таке та які наслідки з податку на прибуток?

«Вісник. Офіційно про податки»

На початку своєї доповіді спікер окреслив актуальні питання з податку на прибуток підприємств, звернув увагу на останні офіційні роз’яснення, а також коротко розповів про всі зміни, які діють з 01.01.2019 р. Зокрема, про введення в обіг нового визначення «актив з права користування». Зазначене стосується лише тих підприємств, які ведуть облік за міжнародними стандартами. До ПКУ додано новий пункт, що передбачає незастосування податкової амортизації до активів з права користування за договором оренди. При цьому можуть бути два типи оренди: оперативна та фінансова (з правом викупу).

Зауважено також на 30-відсотковій різниці, тобто на обмеженні витрат. Така різниця не стосується актива з права користування за договорами оренди.

Спрощено державне регулювання за деривативами. Тепер Кабмін не встановлюватиме стандартну (типову) форму деривативів.

Крім того, Олексій Задорожний зупинився детальніше на новій нормі ПКУ, яка має назву «норматив витрат на виплати страховим посередникам». Такий норматив має встановлюватися Держфінпослуг, однак цього й досі не відбулося.

Було звернено увагу, що при застосуванні правил трансфертного ціноутворення застосовується  принцип превалювання сутності над формою. Тобто до уваги братимуться  фактично здійснені операції  незалежно від їх документального оформлення.

Розглядалося також питання прискореної амортизації для групи 4 ОЗ (машини та обладнання) — два роки замість п’яти. Дію цієї норми продовжено на рік — до 31.12.2019 р. Втім стосується вона насамперед виробничих підприємств.

Спікер також зауважив, що операції з виплати (нарахування) зарплати фізособам-нерезидентам можуть визнаватися контрольованими.

Повідомив також, що Звіт про управління, консолідований звіт про управління, звіт про платежі на користь держави та консолідований звіт про платежі на користь держави, не є складовими фінзвітності і, відповідно, обов’язку подання таких звітів до контролюючих органів разом з декларацією з податку на прибуток підприємств законодавством не визначено.

Розглядаючи питання щодо оподаткування операцій з придбання акцій через рахунок умовного зберігання (ескроу), спікер зазначив, що у разі якщо заявник вимоги про придбання акцій резидент-юрособа, яка є платником податку на прибуток підприємств, або постійне представництво нерезидента здійснює виплату доходу нерезиденту-юрособі за операціями з придбання у неї акцій через рахунок умовного зберігання (ескроу), то такий резидент або постійне представництво нерезидента утримує та сплачує податок з таких доходів. При цьому такі особи зобов’язані відобразити відповідну суму виплаченого доходу у додатку ПН до декларації з податку на прибуток.

Олексій Задорожний, начальник Управління вдосконалення методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФСУ

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»