• Посилання скопійовано

Нараховуєте доходи нерезидентів та утримуєте податок: як показувати у декларації?

Сума податків з доходів нерезидентам має своє відображення в декларації з податку на прибуток у рядку 23 ПН. До нього переноситься сумарне значення показників додатків ПН до декларації

Нараховуєте доходи нерезидентів та утримуєте податок: як показувати у декларації?

Офіс великих платників податків ДПС нагадує, що пп. 141.4.2 ПКУ визначено, що резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп. 141.4.1 цього пункту, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.3 – 141.4.6 та 141.4.11 цього пункту) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Відповідно до вимог п. 103.2 ПКУ особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами п. 103.4 цієї статті.

При цьому, сума податків, які утримуються при виплаті доходів нерезидентам, мають своє відображення в декларації з податку на прибуток у рядку 23 ПН, до якого переноситься сумарне значення показників додатків ПН до декларації.

Додатки ПН заповнюються окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи.

Тобто, якщо платник податків виплатив дохід нерезиденту і сплатив податок на доходи нерезидентів у повному обсязі, але не подав додаток ПН до декларації з податку на прибуток та /або не показав суму податку з доходів нерезидента в рядку 23 ПН та рядку 25 декларації, передбачено застосування штрафу в розмірі 25% від суми не нарахованого податку на доходи нерезидента. Ті самі дії, вчинені повторно, протягом 1095 днів, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 127.1 ПКУ).

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»