• Посилання скопійовано

Чи впливає бюджетний грант на фінрезультат підприємства-отримувача?

Податківці наголошують, що бюджетний грант впливає на фінансовий результат до оподаткування

Чи впливає бюджетний грант на фінрезультат підприємства-отримувача?

ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом № 962-IX внесено зміни до ПКУ. Закон № 962 набрав чинності 23.12.2020 р. (Закон № 962 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 22.12.2020 № 237), крім окремих його норм.

Так, Законом № 962 п. 14.1 ст. 14 доповнено новим пп. 14.1.277-1 ПКУ, відповідно до якого бюджетний грант – це цільова допомога у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає Кабінет Міністрів України.

Пункти 140.4 та 140.5 ст. 140 ПКУ доповнено новими підпунктами 140.4.8 і 140.5.6 відповідно.

Згідно із вищезазначеними підпунктами:

фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму бюджетних грантів, отриманих платником податку на прибуток підприємств та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пп. 140.4.8 п. 140.4 ст. 140 ПКУ).

фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат, пов’язаних із виконанням умов договору про надання бюджетного гранту, понесених у поточному звітному періоді за рахунок таких грантів (але не більше суми таких грантів) та включених до складу витрат поточного звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пп. 140.5.16 п. 140.5 ст. 140 ПКУ).

Крім того, з 01.01.2021 запрацювали зміни до ПКУ, внесені Законом № 962, якими запроваджено знижену ставку ПДВ у розмірі 7 % для операцій з постачання послуг, пов'язаних зі сферами культури й туризму, зокрема послуг з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнього відвідування.

Знижена ставка ПДВ застосовуватиметься і щодо послуг з розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення й публічного показу фільмів, адаптованих в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та порушенням слуху.

Законом № 962 також передбачено, що протягом 2021 – 2022 років застосовуватиметься знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями та подібними закладами.

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»