• Посилання скопійовано

Затверджено порядок розгляду заяви за процедурою взаємного узгодження

Порядок визначає вимоги до заяви про розгляд справи за процедурою взаємного узгодження компетентним органом України, порядок розгляду заяви та розгляду справи за процедурою взаємного узгодження, передбаченої міжнародними договорами України

Затверджено порядок розгляду заяви за процедурою взаємного узгодження

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до пп. 108 1.1.4 п. 108 1.1 ст. 108 1 розд. II Податкового кодексу (далі - Кодекс) Міністерством фінансів України наказом від 30.12.2020 № 820, затверджено Порядок розгляду заяви (справи) за процедурою взаємного узгодження та вимоги до заяви.

Нагадаємо, що у випадку якщо особа вважає, що в результаті дії або рішення контролюючого органу України або відповідного органу влади іншої країни вона піддається чи піддаватиметься оподаткуванню, що не відповідає положенням міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування, вона може, незалежно від засобів правового захисту, передбачених Кодексом, подати заяву про розгляд справи за процедурою взаємного узгодження в порядку, визначеному ст. 108 1 Кодексу.

Цей Порядок, визначає вимоги до заяви про розгляд справи за процедурою взаємного узгодження компетентним органом України, порядок розгляду заяви та розгляду справи за процедурою взаємного узгодження, передбаченої міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування (далі - міжнародні договори).

Процедура взаємного узгодження може проводитися з ініціативи:

  • особи (резидента або нерезидента), якщо така особа вважає, що в результаті дії або рішення контролюючого органу України або відповідного органу влади іншої країни вона піддається чи піддаватиметься оподаткуванню, яке не відповідає положенням міжнародного договору;
  • контролюючого органу з метою забезпечення однозначності або усунення розбіжностей у тлумаченні та/або застосуванні положень міжнародного договору;
  • компетентного органу іноземної держави, з якою укладено міжнародний договір.

Також контролюючим органом може бути ініційована процедура взаємного узгодження з метою проведення консультацій щодо уникнення подвійного оподаткування у випадках, не охоплених безпосередньо положеннями міжнародного договору.

Пені та штрафи не є предметом розгляду за процедурою взаємного узгодження.

Компетентним органом України відповідно до пп. 108 1.1.3 п. 108 1.1 ст. 108 1 розд. II Кодексу є Міністерство фінансів України, якщо інше не передбачено чинним міжнародним договором, або уповноважений ним інший орган.

Рішення щодо делегування повноваження стосовно проведення процедури взаємного узгодження затверджується наказом Мінфіну.

Право на подання заяви виникає за умови, що таке право передбачене чинним міжнародним договором.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»