• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування ПДВ операцій зі списання ТМЦ

Якщо під час придбання ТМЦ суми ПДВ було включено до податкового кредиту, то платник ПДВ повинен не пізніше останнього дня звітного місяця їх списання здійснити нарахування ПДВ

Особливості оподаткування ПДВ операцій зі списання ТМЦ

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до п. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватись в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника, а також від того, чи здійснював платник оподатковувані операції протягом такого звітного періоду.

Згідно з п. 198.5 ПКУ платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ, зведену податкову накладну за товарами/послугами, у разі якщо вони призначаються для їх використання в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

Оскільки платником ПДВ здійснюється операція зі списання товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих), то вони починають використовуватись в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника податку. Так як під час придбання товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих) суми ПДВ було включено до складу податкового кредиту, то платник податку повинен не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання здійснити нарахування податкових зобов’язань з ПДВ за основною ставкою виходячи з вартості придбання таких товарно- матеріальних цінностей (в тому числі зіпсованих).

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»