• Посилання скопійовано

З 1 січня значно зросте база оподаткування фіксованим сільгоспподатком

При розрахунку річної суми податку на 2015 рік до нормативної грошової оцінки земель, яка є базою оподаткування, потрібно застосувати коефіцієнт нормативної грошової оцінки станом на 1 січня 2015 р.

З 1 січня значно зросте база оподаткування фіксованим сільгоспподатком

Відповідно до діючих норм податкового законодавства для сільськогосподарських товаровиробників базою оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і  багаторічних насаджень), проведена за станом на 1 липня 1995 року, для  земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) – нормативна грошова оцінка одного гектара ріллі в області, проведена за станом на 1 липня 1995 року.

У зв’язку із прийняттям Закону України від 27.03.2014 № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» ( далі – Закон № 1166) з 1 січня 2015 року значно зросте база оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком, яка визначатиметься з урахуванням коефіцієнта індексації, визначено за станом на 1 січня базового звітного податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого розділом ХІІІ ПКУ.  

При цьому розділ ХІІІ ПКУ, а саме стаття 289, визначає порядок індексації нормативної грошової оцінки земель при розрахунку розміру плати за землю.

Розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року, Держземагентство України за встановленою п. 289.2 ПКУ формулою.

Розмір такого коефіцієнту визначається на підставі отриманої від Державної служби статистики України інформації щодо індексу споживчих цін за відповідний рік і Держземагентство не пізніше 15 січня поточного року доводить його до власників та землекористувачів, а також інформує Державну фіскальну службу України.  

Нормативна грошова оцінка земель у 2014 році підлягала індексації станом на 01.01.2014 на коефіцієнт 3,2. 

Усе про сільське господарство
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Разом з тим, відповідно до постанови КМУ від 31.10.2011 року № 1185 «Про внесення змін до Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» показники нормативної грошової оцінки гектара ріллі окремої земельної ділянки, проведеної станом на 1 липня 1995 року, застосовуються із коефіцієнтом 1,756. 

Отже, платники фіксованого сільськогосподарського податку при розрахунку річної суми податку на 2015 рік до нормативної грошової оцінки земель, яка є базою оподаткування, повинні застосувати коефіцієнт нормативної грошової оцінки станом на 1 січня 2015 року, який визначатиметься із добутку коефіцієнта 3,2 та коефіцієнта, що буде встановлений за 2014 рік виходячи із індексу споживчих цін. Крім того, до нормативної грошової оцінки ріллі має бути застосований коефіцієнт 1,756.

У зв’язку з цим, якщо сільськогосподарські товаровиробники, які відповідатимуть критеріям переходу на сплату фіксованого сільськогосподарського податку, виявлять бажання перейти у 2015 році на сплату цього податку, то з метою правильності визначення податкових зобов’язань їм доцільно звернутись до територіальних органів Держземагентства за місцем розташування земельних ділянок щодо  уточнення розміру нормативної грошової оцінки земель, які є об’єктом оподаткування, з урахуванням відповідних коефіцієнтів. 

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Оподаткування/Фіксований с/г податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фіксований с/г податок»