• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №6(9) | 20.07.2018 р.

Дев’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №6(9) | 20.07.2018 р.

Це – вже дев’ятий (і шостий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув цілий місяць і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про прийняття ВРУ двох законів: про створення для сімейних фермерів підгрупи у четвертій групі єдиного податку та про використання масиву земель;
  • розглянемо перспективи зниження ставки ПДВ для садівників;
  • нагадаємо, що з 17 липня почнуть діяти нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі;
  • з’ясуємо, за яких умов с/г товаровиробники не сплачують податок на нерухомість;
  • визначимося, чи потрібно сплачувати ЄСВ голові фермерського господарства на підставі нового роз’яснення від ДФС;
  • зазначимо, що нарешті Урядом врегульовано порядок розподілу сплаченого ЄСВ членами фермерських господарств.

Гарного вам читання!

***

 

Фізосіб-фермерів включено до платників єдиного податку IV групи
10 липня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (законопроект №6490-д).

Цей закон дозволяє мешканцям села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності. Їм надано можливість бути платниками єдиного податку четвертої групи у разі дотриманні деяких умов. А саме:

  1. здійснювати діяльність виключно в межах фермерського господарства;
  2. займатися виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробкою та постачанням;
  3. здійснювати діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси – тобто працювати лише в одному місці;
  4. використовувати працю найманих осіб не дозволяється;
  5. членами фермерського господарства такої фізичної особи можуть бути лише члени сім'ї цієї особи;
  6. площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства становить від 2 до 20 га включно.

Законом також встановлено пільговий порядок сплати ЄСВ для членів фермерського господарства, у т.ч. його голови. Нашу новину про це читайте тут.

 

Змінено правила використання масиву земель
Того ж 10 липня депутати ВРУ прийняли Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (законопроект №6049-д).

  • По-перше, визначені правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення.
  • По-друге, встановлено, що умови договорів суборенди землі мають бути не гіршими, ніж умови договорів оренди.
  • По-третє, вводиться обов’язок оновлювати нормативну грошову оцінку землі при проведенні інвентаризації масиву земель с/г призначення з передачею повноважень щодо її затвердження сільським, селищним, міським радам.

Про це та про інші новації прийнятого закону ми розповідали тут.

 

Запропоновано зменшити ставку ПДВ для продукції садівництва, ягідництва та виноградарства до 7%
6 липня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №8570. Ним пропонується встановити ставку ПДВ 7% для операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України продукції садівництва.

Планується, що цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та буде введений в дію з 1 січня 2019 року. Докладніше про нововведення читайте у нашій новині.

 

З 17 липня діють нові коефіцієнти нормативної грошової оцінки землі
Дніпропетровські податківці нагадали про початок застосування з 17 липня 2018 року нового розміру коефіцієнту, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) при розрахунку її нормативної грошової оцінки, крім земель с/гпризначення. Він буде мати розмір 3,0 та буде застосовуватися:

  • для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру;
  • у разі, якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки.

 

Звертаємо увагу: дніпропетровські податківці не вказали, чи потрібно уточнювати декларацію з плати за землю за 2018 рік за вищенаведеними земельними ділянками. Але податківці з Офісу великих платників у своєму роз’ясненні наголошували на такій необхідності. Про це тут.

Звертаємо увагу-2: у підкатегорії 112.05 ресурсу «ЗІР» податківці зробили такий висновок: «податкові зобов’язання з плати за землю обчислюються відповідно до витягу про Оцінку, що виконана та затверджена у порядку визначеному Законом, із застосуванням до неї кумулятивної величини коефіцієнта індексації, розрахованої залежно від дати затвердження такої Оцінки».

 

Проте прямого обов’язку коригувати подану декларацію та сплачувати плату за землю при зміні коефіцієнту ст. 286 ПКУ не встановлено. Але позиція податківців – інша. Тож кожному з платників краще отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання та діяти за нею.

 

Сільгосптоваровиробники не сплачують податок на нерухомість за будівлі с/г призначення
Пільга зі сплати податку на нерухомість поширюється на об’єкти нерухомості, що належать до класу 1271 «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» за умови їх використання підприємством для провадження власної задекларованої господарської діяльності.

Якщо такі об’єкти нерухомості сільгосптоваровиробники передають в оренду, право на пільгу втрачається. Нашу новину про це читайте тут.

 

Голова ФГ, як і інші члени, підлягає соціальному страхуванню
Нарешті податківці дійшли правильного висновку, що голова та інші члени фермерського господарства підлягають страхуванню на підставі п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ. Тобто голова фермерського господарства також є його членом.
Винятками є випадки, коли голова або інший член фермерського господарства належить до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Також податківці нагадали і про штрафи, які загрожуватимуть членам і голові ФГ, якщо ті не стануть на облік в ДФС та не сплачуватимуть своєчасно ЄСВ.

Наш докладний коментар до нового листа ДФС від 26.06.2018 р. №19425/7/99-99-13-02-01-17 читайте тут.

 

ЄСВ, сплачений членами фермерських господарств, розподілятиметься за видами державного страхування
13 червня Уряд прийняв постанову від 13.06.2018 р. №474 «Про внесення зміни до пункту 1 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2014 р. №675». За нею перелік платників ЄСВ, за яким проводиться розподіл ЄСВ на всі види соцстрахування, доповнено членами фермерського господарства. Це стосується тих членів, які не підлягають страхуванню на інших підставах.

Постанова №474 набрала чинності 20 червня, ми писали про це тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»