• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №4(7) | 18.05.2018 р.

Сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №4(7) | 18.05.2018 р.

Це – вже сьомий (і четвертий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового на цю тему.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємося, на які рахунки членам фермерського господарства сплачувати ЄСВ;
  • проінформуємо про прийняття у першому читанні законопроекту про маркування органічної продукції;
  • зазначимо, як с/г товаровиробники з річним обсягом доходу за 2017 рік понад 20 млн грн мають звітувати з прибутку у 2018 році;
  • з’ясуємо, яких змін зазнала форма Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва;
  • визначимося, хто з аграріїв має право на отримання від бюджету компенсації відсотків за кредити;
  • проконсультуємо, як створити фермерське господарство та які особливості існують щодо їх діяльності та оподаткування;
  • … і наостанок – наведемо роз’яснення від податківців щодо сплати ПДФО та військового збору у разі виплати фізособам за земельні паї, розташовані на території декількох ОТГ.

Гарного вам читання!

 

***

Сільгоспвиробники з річним обсягом доходу за 2017 рік понад 20 млн грн звітують з прибутку у 2018 році щоквартально
Запорізькі податківці нагадали, що сільгоспвиробники, у яких дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений у фінансовій звітності за 2017 рік, перевищує 20 млн грн у 2018 році мають подати декларацію з податку на прибуток за звітні податкові періоди - квартал, півріччя, три квартали, рік.

Відповідно за І квартал 2018 року таким платникам податку на прибуток слід було відзвітувати до 10 травня включно.

 

Члени фермерського господарства мають сплачувати ЄСВ за рахунком із символом «204»
Тернопільські податківці повідомляють, що при перерахунку ЄСВ символ рахунку (цифри з шостої по восьму номеру рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ.

Оскільки з 01.01.2018 року членів фермерського господарства визначено платниками ЄСВ, на них покладено обов’язок сплачувати ЄСВ. Зокрема, вони зобов’язані сплачувати за себе ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ. Це не стосується фермерів, які підлягають страхуванню на інших підставах.

На підставі цих особливостей податківці зробили висновок, що для зарахування в органах ДФС ЄСВ, сплаченого членами фермерського господарства за себе, слід використовувати символ рахунку – «204».

Всі рахунки для сплати ЄСВ можна переглянути ось тут.

 

Зміни у регулюванні органічного виробництва, обігу та маркуванні оргпродукції: прийнято у І читанні законопроект
19 квітня 2018 року ВРУ прийняла у першому читанні законопроект №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Зокрема, цим законопроектом пропонується:

  • визначити права та обов’язки суб’єктів ринку органічної продукції, зокрема, операторів ринку, органів сертифікації;
  • встановити вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції, процедури сертифікації органічного виробництва з деталізацією за галузями;
  • запровадити реєстрацію органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння;
  • встановити вимоги до переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), які дозволяються використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання в гранично допустимих кількостях, а також процедуру, за якою вони можуть бути дозволені до використання;
  • встановити вимоги до зберігання, перевезення, реалізації, декларування та маркування органічної продукції.

 

Форму розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва змінено
Наказом Мінагрополітики від 16.03.2018 р. №142 внесено зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва. Змін зазнала тільки графа 3 пп. 3.1 п. 3 Розрахунку. Її приведено у відповідність до чинних норм ПКУ.

Оновлений її зміст такий: «718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів», на який зараховується бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції відповідно до статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Відповідно с/г товаровиробники отримали нову форму для подання розрахунку. Ці зміни набрали чинності з 4 травня 2018 року, тому подавати Розрахунок за оновленою формою слід саме з цієї дати.

 

Компенсація відсотків за кредити для аграріїв: хто отримає у 2018 році?
З 11 квітня набрала чинності постанова КМУ від 07.02.2018 р. №254. За нею на часткову компенсацію відсоткової ставки за залученими у національній валюті банківськими кредитами мають право позичальники, які мають чистий дохід від реалізації продукції за останній рік до 20 млн гривень.

При цьому перевага надаватиметься позичальникам, які займаються вирощуванням овочів у відкритому ґрунті, цукрових буряків, садівництвом та ягідництвом. Про це ми писали ось тут.

 

Створюємо фермерське господарство та обираємо систему оподаткування для нього
По-перше, фермерське господарство (далі – ФГ) не може існувати без земельної ділянки засновника чи самого господарства як юрособи.

По-друге, ФГ може створюватися як у формі юрособи, так і без створення юрособи (головою такого ФГ є фізособа – підприємець). Члени ФГ, яке утворено без створення юрособи, можуть об'єднати свої особисті земельні ділянки для ведення ФГ.

По-третє, під час створення ФГ-юрособа може стати або платником податку на прибуток на загальних підставах, або «єдинником» 4-ї групи чи 3-ї групи.

Фізособа-підприємець, який створив ФГ без статусу юрособи, може обрати тільки загальну систему чи третю групу єдиного податку. До того ж фермерське господарство, яке є платником ПДВ, має право на дотації від бюджету для сільгосптоваровиробників.

Детальніше про це та про правила оподаткування фермерського господарства читайте у нашій консультації (для передплатників).

 

Бажаєте прийняти участь у конкурсі на отримання поворотної допомоги від бюджету? Подайте заявку до 27 травня 2018 року включно!
4 травня Укрдержфонд повідомив про початок проведення конкурсу на отримання фінансової підтримки на поворотній основі за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам».

Переможці конкурсу отримують фінансову підтримку на поворотній основі у розмірі, що не перевищує 500 тис. грн. Така допомога надається на строк до 5 років.

Заявки можуть подавати всі фермери, крім тих:

  • які мають заборгованість перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями,
  • яких визнано банкрутами,
  • щодо яких порушено справу про банкрутство та які перебувають у стадії ліквідації,
  • у яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

 

Звертаємо увагу: перелік документів, які подаються для участі у конкурсі, передбачений п. 8 Постанови КМУ від 25.08.2004 р. №1102.
Сам конкурс буде проводитися в два етапи: прийом заявок та документів для участі в конкурсі та власне конкурсний відбір та формування реєстру фермерських господарств, що отримали право на одержання фінансової підтримки.

 

Наостанок – консультація та роз’яснення від податківців
Розпочинається посівна кампанія. Сільгосппідприємства придбавають посівні матеріали, добрива, здійснюють передпосівний обробіток ґрунту. Як такі операції відображаються в обліку, читайте у статті податківців із «Віснику».

А позицію ДФС щодо сплати ПДФО та військового збору із доходів фізособам за орендовані земельні паї, які розташовані на території декількох ОТГ та місцезнаходження яких є відмінним від місцезнаходження суб’єкта господарювання, читайте ось тут («Податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (паї), сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»