• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №1(4) | 17.01.2018 р.

Четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №1(4) | 17.01.2018 р.

Це – вже четвертий (і перший у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попередньої розсилки минув цілий місяць і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

 

У цій розсилці ми:

  • поговоримо про те, що змінилося у новому році в оподаткуванні різних податків для сільгосп товаровиробників;
  • розповімо про плани депутатів щодо введення окремих ставок ПДВ для операцій з продажу с/г продукції;
  • зупинимося на правилах сплати ЄСВ фермерським господарством;
  • і, наостанок, розповімо, як звітувати з податку на прибуток виробникам сільгосппродукції за 2017 рік та як оподатковуються ПДВ операції з гарантійного обслуговування сільгосптехніки.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ для с/г товаровиробників у 2018 році
По-перше, Законом №2245 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ доповнено новим п. 63. За ним тимчасово звільняються від оподаткування ПДВ операції з експорту:

  • з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року - соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД);
  • з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року - насіння свиріпи або ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД).

По-друге, у 2018 року при отриманні бюджетної дотації замість позитивної різниці між сумою ПЗ та ПК з ПДВ (тобто суми, яку треба сплатити до бюджету) слід буде зазначати обсяг ПЗ з ПДВ з постачання товарів за результатами діяльності за операціями, визначеними п. 16-1.3 Закону №1877. Але цей обсяг має розраховуватися тільки за зареєстрованими ПН в ЄРПН за відповідний звітний період. Також в додатку слід, як і в 2017 році, зазначати розрахунок питомої ваги вартості сільгосптоварів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних місяців.

 

Звертаємо увагу! У 2018 році ДФС зможе встановлювати додаткові вимоги до відображення даних щодо окремих видів діяльності.

 

Тим сільгосптоваровиробникам, які імпортують обладнання, буде цікавим ознайомитися з новими правилами розстрочення сплати ПДВ. Про це все та про інші зміни з ПДВ ми детально розповідали у аналітиці.

 

Зміни в оподаткуванні єдиним податком у 2018 році
По-перше, з 1 січня 2018 року у ст. 297 ПКУ з’явився новий пункт 297.5. За ним «єдиннику», який здійснює на користь нерезидента - юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, слід здійснювати нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III ПКУ. (Зате від сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів єдинників з 2018 року звільнено).

По-друге, тепер індекс споживчих цін, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки с/г угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду для цілей оподаткування єдиним податком IV групи застосовується із значенням 100% не лише за 2015 рік, а і за 2017 рік. Відповідні зміни було внесено до п. 5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

По-третє, для єдинників IV групи ставки податку не змінилися і, як і раніше, вони встановлюється у відсотках до нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Про це все читайте у нашій аналітиці.

 

Що змінилося в оподаткуванні земельним податком у 2018 році
Насамперед, з 1 січня 2018 року встановлено нові критерії для визначення мінімального розміру орендної плати за землю; тепер вона не може бути меншою за розмір земельного податку. До того ж за п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ індекс споживчих цін за 2017 рік для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення застосовується зі значенням 100%.

Відповідно п. 6 розд. ІІ Закону №2245 до 1 лютого 2018 року Державне агентство земельних ресурсів повинно направити в електронній формі інформацію про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, яка проведена станом на зазначену дату, до ДФС. Після цього ДФС має оприлюднити цю інформацію на своєму офіційному сайті.

Про це все, а також про зміни в оподаткуванні податком на нерухомість та про встановлення ставок місцевих податків на 2018 рік, ми розповідали тут.

 

Звертаємо увагу! Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки всіх видів земель за 2017 рік становить 1,0. Про це на своєму офіційному сайті повідомив Держгеокадастр.

 

Ставку ПДВ для сільгосптоваровиробників пропонують зменшити
На сайті ВРУ зареєстровано відповідні законопроекти №7420 та №7420-2. За законопроектом №7420 було запропоновано знизити ставку ПДВ з 20% до 7% для виробників сільськогосподарської продукції при продажі продукції на території України. Про це читайте тут.

А законопроектом №7420-2 заплановано ввести ставку ПДВ у розмірі 10% для продажу продукції тваринництва на території України та при її імпорті. Про це ми пишемо в іншій новині.

 

Особливості нарахування ЄСВ фермерським господарством та його членами у 2018 році
По-перше, фермерське господарство, що має найманих працівників, є звичайним роботодавцем. Тому воно у 2018 році, як й раніше, нараховує та сплачує ЄСВ за своїх працівників за загальними правилами.

По-друге, з 1 січня 2018 року члени фермерських господарств стали платниками ЄСВ. Тепер їх віднесено до обов’язкових платників ЄСВ. При цьому база нарахування ЄСВ в них буде така ж, як у підприємців на загальній системі оподаткування; нею є сума доходу (прибутку), що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ, що має сплатити такий член, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році – 819,06 грн).

Про це дивиться наш коментар до індивідуальної податкової консультації від 22.12.2017 р. №3102/6/99-99-13-02-01-15/ІПК.

 

Як виробникам с/г продукції звітувати з податку на прибуток за 2017 рік
Податківці у індивідуальній консультації від 11.01.2018 р. №106/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що з 01.07.2017 р. сільгосптоваровиробники звітують за загальними правилами. Тобто тим з них, хто застосовував річний період з 01.07.2016 р. до 30.06.2017 р., слід звітувати:

  • при отриманні за 2016 рік обсягу доходів більше 20 млн. грн – починаючи з 01.07.2017 р. за календарні три квартали та рік;
  • при отриманні за 2016 рік обсягу доходів менше 20 млн. грн. – за період з 01.07.2017 р. до 31.12.2017 р. протягом 60 к.дн., що настають за останнім календарним днем звітного року (до 1 березня 2018 року).

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Позицію податківців щодо оподаткування ПДВ операцій з гарантійного обслуговування сільгосптехніки читайте тут («Операція з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ згідно зі статтею 185 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, база оподаткування ПДВ при здійсненні якої визначається за правилами, встановленими пунктом 188.1 ПКУ, при цьому податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 ПКУ не нараховуються.
У разі якщо вартість використаних в рамках гарантійного ремонту товарів (придбаних з ПДВ) не включається до складу вартості інших оподатковуваних операцій з постачання (реалізації) товарів/послуг, то за такою операцією платник податку зобов'язаний скласти дві податкові накладні (одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною) та зареєструвати їх в ЄРПН»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»